Трагедия в бобовдолското село Голем Върбовник! 66-годишен падна в необезопасена шахта и почина

  • Тялото на Захаринчо Георгиев е открито от съсед

  • Кметският наместник Хр. Вангелова: Това е шахта на ”Кюстендилска вода”. 2 г. стоеше отворена. Имало е дървен капак, който е бил счупен. В момента е обезопасена

 

66-годишният Захаринчо Георгиев е починал, след като паднал в отводнителна шахта в бобовдолското село Голем Върбовник. Тялото е открито във вторник (13 април) на обяд от Ивайло Кирилов – съсед на Георгиев. Трагедията най-вероятно се е разиграла в понеделник вечерта. ”Шахтата, в която е намерил смъртта си Захаринчо, е на ”Кюстендилска вода” и не е била обезопасена”, казаха местни хора. По техните думи – предполага се, че в тъмното той не я е видял и е паднал. Другата версия, която се обсъжда в селото, е, че му е прилошало. Има и предположения, че е паднал при опит да седне или докато е седял на шахтата, какъвто навик имал. Като причина не е изключена и  употребата на алкохол.
”Шахтата, в която Захаринчо Георгиев е намерен мъртъв, се намира на главната улица, на 50 метра от дома му. Той обичаше да сяда на нея и да си почива. В понеделник е бил при приятели, работили са нещо и най-вероятно е пийнал. Вечерта, когато се е прибирал, може би не я е забелязал и е паднал. Има вероятност  да се е опитал да седне. А може и да му е прилошало, да е получил инсулт… Все още не знаем. Ще разберем, когато получим резултатите от аутопсията, човекът още е в моргата в Кюстендил”, обясни кметският наместник на Голем Върбовник Христина Вангелова.
Тя уточни, че злополучната шахта е била отворена от 2 години. «В момента шахтата е обезопасена, но преди това не беше. От 2 г., откакто съм кметски наместник, беше в това състояние. Имало е дървен капак, който е бил счупен. Преди това е била затворена с метален капак, но той е бил откраднат. Това е шахта на ”Кюстендилска вода”, каза Христина Вангелова. И допълни: ”Жалко за Захаринчо. Беше добър човек, работлив, отзивчив. Помагаше на всеки, който го помоли. Хората го търсеха за работа срещу заплащане. Преди години работеше в ТКЗС-то, след това беше пастир по съседните села – Локвата, Блажиево и др. Напоследък не беше ангажиран”.
Хора от селото отбелязаха, че Георгиев живеел сам, имал три сестри в Русе и една в Блажиево. Погребението е утре.
”Защо шахтата не е била обезопасена толкова време? Ще им тежи ли на съвестта тази смърт?, питат в селото.
Опитите ни да се свържем с представители на ”Кюстендилска вода” по телефона за коментар останаха неуспешни. Управителят и гл. инженер на дружеството не отговориха на повикванията на мобилен и стационарен апарат. Телефонът на техническия ръководител за район Бобов дол пък бе изключен или извън обхват. Те запазват правото си на коментар по темата.
Във връзка с нещастието от Областната дирекция на МВР-Кюстендил, обясниха, че сигналът е получен в управлението на полицията в Бобов дол във вторник.
Местопроизшествието е посетено от дежурна полицейска група, при извършения оглед следи от насилие не са установени, установена е самоличността на починалия местен жител. Трупът е закаран за аутопсия в кюстендилската болница. По  случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Юлияна КОЛЧАКОВА