„Ученическо хранене” в Дупница е пред затваряне, ГУМ ще гони миналогодишната печалба от 140 000 лв.

Приемът в учебните заведения в община Дупница за първи път от години тече нормално, съобщиха от местната управа. „Знаете, че много пъти съм критикувал различните директори, че си крадат ученици, че е някаква безжалостна, безмилостна битка. Сега-засега е спокойно, тази година нещата според мен се урегулираха. Новината е, че от 22 май отварят и детските градини. Направихме проучване и имаме уверението, че има места за всички деца в детските градини и те ще бъдат приети”, каза председателят на ОбС Костадин Костадинов на пресконференция.

Шефът на местния парламент коментира и финансовото състояние на общинските дружества към момента. Очаквано най- зле е „Ученическо хранене”. Засега то оцелява благодарение на проект на общината, по който персоналът готви за социално слаби. „Големият проблем при общинските дружества е „Ученическо хранене”. По всичко изглежда, че „Ученическо хранене” няма да издържи на конкуренцията, може би на времето. Въпросът се свежда до следното – дали да се увеличат значително цените на купоните, дали да се досубсидира от общината или просто да бъде закрито и училищата да си взимат фирми, както правят в момента повечето от тях. Ние не можем да задължим училищата да взимат храна от „Ученичиско хранене”. Някои са преценили, че им е по-евтино, по-изгодно, по-вкусно да купуват от фирми и те го правят. От тези, които са останали към „Ученическо хранене”, постоянно получаваме оплаквания – от малък грамаж и т.н. Сега и тази криза, те вече няколко месеца не работят. Неслучайно от управителката Диана Борисова бе входирана докладна общината да им отпусне кредит от 10 000 лв. Очевидно че, тава дружество не е достатъчно пазарно. Дебатът за това дружество трябва да бъде поставен по най-бърз начин на масата на ОбС. Личното ми мнение е да бъде закрито. Защото когато трупа загуби, както беше предишното дружество – „Ученически столове”, с 400 000 задължения, пак се стигна до закриване”, обясни Костадинов.

Председателят смята, че не може да съществува дружество, което да бъде субсидирано, тъй като това са парите на данъкоплатците. Стана ясно, че няма промяна в уговорката управителката Борисова да остане на работа до началото на юни, за което бе помолена, и тя напуска.

„Тя остана по моя молба и аз не мога повече да я задържам. Проблемът обаче не е дружеството. Проблемът е храненето на децата – дали получават питателна храна”, коментира Костадинов. По думите на председателя, общинската болница е в стабилно състояние, като остава проблемът със снабдяването с апаратура. Въпросителните около В и К са свързани с предстоящата консолидация с „Кюстендилска вода” и възможността на общината да контролира нещата след присъединяването към асоциацията. Дружеството от години е в константно положение – 2 млн. лв. приходи, 2 млн. лв. разходи и 900 000 лв. задължения. „За ГУМ нямаме много яснота, но директорката е оптимистка. Тя смята, че ще се справим добре и ще задържим печалбата от миналата година, която е около 130 000- 140 000 лв.. Очевидно е, че това трудно ще се случи, но за съжаление кризата е за всички – магазинът 2 месеца не работи. За ГУМ-а имаме много виждания.

Директорката направи заснемане и на сутерена, с оглед да се даде на по-голяма верига. Вече сме готови с наредбата за отдаване на щандовете и т.н. С две думи няма нищо драматично, очаквам добри времена за ГУМ”, отбеляза шефът на местния парламент. Костадинов отново бе категоричен, че ще има нови конкурси за щандовете. „Нови конкурси ще има със сигурност, но нека не определяме дата. Наемателите бяха при мен, разговаряхме. Те искат без търг или конкурс. Казах им, че това не е законно. Ако намерите ваш юрист, който да посочи как юридически и законово да се случи това, аз ви обещавам, че ще го направим. Ще се обяви конкурс за 10 г. Едва ли ще има кой знае колко нови желааещи. Не мога да разбера техните толкова грандиозни притеснения. В крайна сметка те получават един хоризонт от 10 г., защото ние спокойно можеше да обявим, че ще ги отдаваме всяка година, за 1, за 2 или за 5 г.”, коментира Костадин Костадинов. На въпрос ще се увеличи ли цената на наемите, председателят отговори: „За цената на наемите не мога да отговоря в момента.

Дали ще се увеличава, е решение на ОбС. Към момента има базова цена и всичко е въпрос на търг”. Както е известно, цената на наемите за отделните етажи е различна. Средната цена е над 20 лв., но има диспропорции, като наемателите на някои щандове плащат 3 пъти повече от други.

Юлияна КОЛЧАКОВА