Мария Лепопелска показа 50 снимки във фотоизложбата си “За хората на Кюстендил”

Мария с колегите си от библиотеката

Фотоизложбата на Мария Лепопелска “За хората на Кюстендил” бе подредена пред Регионална библиотека “Емануил Попдимитров” в областния град.

“Обичам да бъда част от щастието на хората, затова ги снимам по някакви поводи. Този път ми бе интересно да ги снимам в тяхното ежедневие, в тяхната професионална работа, хобита и интереси. Според мен истинската същност на хората се проявява тогава, когато те са унесени в това, което обичат да правят, и смятам, че в това има особен чар. Всичко, което обичам, днес се събра на едно място – фотографията, библиотеката и хората”, каза създателката на фотосите, която работи като библиотекар в Техническия отдел на библиотеката.

Мария Лепопелска

Тя споделя, че подготовката й е отнела няколко месеца. В представените фотоси могат да бъдат видени 13 души. Сред тях Ивана Митрева – първа подгласничка на „Кюстендилска пролет” 2018 г. и първата футболна съдийка в областта, екипът на РБ “Емануил Попдимитров”, стилистката Десислава Славейкова- Стоименова, синът на треньорката по гимнастика Мая Юн –  Йонгдже, който се занимава с танци, учителката Йорданка Чанева, Елеонора Иванова, анестезиологична сестра, а в свободното си време се занимава с бездомните кучета в приюта си в Еремия. Сред фотосите е и дъщерята на Мария – Ели, снимана на кон в народна носия.

“Идеята на изложбата е да се отчете приносът на всеки обикновен човек, но толкова необикновено нужен за другите, за града и хората на Кюстендил”, допълва още Лепопелска. Тя сподели, че любовта към фотографията е започнала, когато се ражда нейната дъщеричка и първото фотоапаратче, с което започва да я снима. От 2-3 години се занимава по-сериозно и професионално. Обича да снима както портретни снимки, така и от случващото се на улицата, природата, която през сезоните показва различните си красоти и форми.

На изложбата, която бе подредила, дойдоха почти всички хора, запечатани в снимка, които от сърце я поздравиха и й пожелаха още много успехи. Една от тях е учителката Йорданка Чанева, снимана на работното си място и облечена в кюстендилска носия.

“Мимка реши да направи изложба, с която да покаже част от хората на Кюстендил. Бях учител на детето й, опознахме се, работим заедно на книжното поприще. Така изборът й падна върху мен. Направихме фотосесия, интервю. И попаднах в нейната чудесна изложба с 3 снимки. Те са правени в училище, черковния двор и при галерията, като на две съм с носия и една в училище. Тя е страхотен човек. Пожелавам й да не се променя! Да съхрани деликатността, нежността и устрема си към красивото и доброто!”, сподели Йорданка Чанева.

Всеки един, попаднал пред обектива на Мария Лепопелска, получи за спомен плакат с фотографиите.