Петричко село на протест срещу закриване на училище

В ОУ „Екзарх Йосиф“ учат едва 37 деца, има и слети паралелки, съдбата му е в ръцете на ОбС

Местни жители излязоха на протест в защита на училището в петричкото село Михнево. Причината е решение учебното заведение да бъде закрито заради малкото деца в него. Местните хора обаче са категорични, че няма да го позволят. Ако то бъде закрито, децата ще трябва да посещават учебни заведения в съседни села.

В момента в Основно училище „Екзарх Йосиф“ учат едва 37 деца. Има и слети паралелки. За следващата учебна година броят на учениците е същият – 37.

Директорът на дирекция „Образование“ към община Петрич Нина Попова обясни: Броят на учениците намалява и тенденцията е той да остане постоянен, т.е. 36-37. В момента имаме една слята паралелка 2-ри и 3-ти клас, другата година 3-ти и 4-ти клас, следващата година седми клас. Когато един час е 40 минути, учителят трябва да раздели времето си – да кажем 20 минути по математика за третокласниците и 20 минути за останалия клас. Т.е. какво получаваме – ние лишаваме нашите деца от равен достъп на добро образование.“

Община Петрич предлага да извозва децата с училищен автобус до други по-големи училища в района, а на учителите ще бъде осигурена работа. “Работим в посока нито един учител да не напусне системата”, допълни Попова.

Хората от Михнево обаче настояват децата им да учат там, за да не пътуват. Те вече са запознали с проблема всички институции и са категорични, че няма да позволят училището им да бъде затворено.

Решението ще бъде взето на 28 май, когато ще се проведе сесия на Общински съвет-Петрич.

Основното училище “Екзарх Йосиф” в Михнево е построено през 1908 година с доброволния труд на местните хора. /Снимка: tvevropa.com