Полицията проверява сигнал за нарушение

Джипове продължават да карат пътници към Седемте рилски езера, въпреки въведените забрани. Че нерегламентираният транспорт на туристи продължава, става ясно от появили се клип и снимка, направени този уикенд.

„Разписаната от мен на 6 юли заповед да се ограничи движението на джиповете е в сила. Решено бе там да има постоянно присъствие на служители от Национален парк „Рила“ и на полицията. Ние също сме давали две дежурства, но нямаме ресурс да осигурим постоянно присъствие в района”, обясни директорът на Районната дирекция по горите (РДГ) – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров. Той потвърди, че има снимка на един джип, но не е ясно дали е в територия на парка, или на общинската гора.

„При нас няма подаден сигнал. Има снимка и полицията работи по случая, тя трябва да установи дали има нарушение в ПН „Рила”, или в гората на община Сапарева баня”, допълни Здравчо Тодоров.

„Няма сигнал за навлизане на територията на парка. Обикновено трасето на джиповете е по маршрута на лифта, през територия на общинското лесничейство или на държавен горски фонд. Но те ползват и алтернативни трасета”, каза говорителят на НП „Рила” Стефан Кирилов.
Свързахме се и с кмета на община Сапарева баня Калин Гелев, който заяви:
„Такива единични случаи има със сигурност. Поставили сме обозначителни табели, които много добре указват, че подобен нерегламентиран транспорт е забранен. Също така има и контролно-пропускателни пунктове. Там много внимателно се записва номерът на всяка една кола. Няма как да знаем кой е нарушителят и по какъв маршрут е минал“.

По информация от полицията е назначена проверка по какъв маршрут се е движил заснетият джип.

„Директорът на  РДГ-Кюстендил Здравчо Тодоров е предал снимка за изясняване присъствието на МПС в района. Предстои да се изясни собствеността на джипа и има ли нарушение, дали МПС-то е в района на НП „Рила”, или на територията на общинската гора. Полицията винаги е откликвала на подобни сигнали за нарушения, така ще бъде и занапред. Имаме готовност да реагираме, за да засилим контрола и да не се допуска съсипване на природата”, каза говорителят на полицията Катя Табачка.

Както е известно, неотдавна институции с отношение към проблема обещаха по-строг контрол. Засилването на контрола е по искане на община Сапарева баня с цел да се запазят здравето и безопасността на туристите, от една страна, а от друга – да се съхрани природата.