Разбито е депо за разпространение на четириноги в Логодаж, маскирано като приют, за ден са отровени 4 животни

Депо за разпространение на кучета на територията на областния център бе разбито при съвместна акция на Община Благоевград, представители на ОД МВР и ОДБХ. Това съобщи на брифинг кметът на общината Илко Стоянов.

„Още преди една година предупредих, че напрежението между кучета и хора ще ескалира в обществото, това вече е факт. Депото при с. Логодаж, което инспектирахме, е маскирано под формата на приют. Там се складират кучета и се разнасят в обсега на града и селата. Подготвяйки проверката, са установени две кучета без ушни марки в кола, неспециализиран превоз, които са били подготвени да бъдат оставени на стария гробищен парк. Това не е изолиран случай, става въпрос за непрекъснат процес“, заяви кметът Илко Стоянов. Той подчерта, че обществото вече дава своя отговор и поясни, че само за ден на територията на Благоевград има 3 отровени кучета и една котка.


„От ситуацията сме потърпевши всички граждани, а и самите животни, в това число и домашните любимци. Влязохме в една абсолютна война между хора и кучета. След като не спират да се внасят четириноги, се стига и до ответна реакция от обществото, която е изключително неприятна за всички ни“, коментира още Стоянов. Той подчерта, че законодателството към този момент силно ограничава действията на местната власт за справяне с проблема. В резултат на установените нарушения при проверката са направени предписания от съответните институции. Предстои да бъде изготвен Констативен акт, след което да се пристъпи към премахване на постройките (клетки).
„Няма друга община в близост до Благоевград, в която проблемът да е толкова мащабен. Повярвайте, кучетата не знаят какво е Благоевград и няма как да го избират, това означава, че някой се „грижи“ всичко това да се случва, било то по политически или икономически причини“ заяви Стоянов. Кметът поясни, че заради съмнения с търговска дейност, касаеща безстопанствените кучета, прибирани и пускани от Бойко Гренцке, ще сезира НАП, която да провери доходите на лицето.
По време на брифинга с подробности около акцията участие взе и главен инспектор Красимир Уруджолов, н-к на 01 РУ-Благоевград. В проверката участваха служители на звено “Инспекторат“, отдел “Инвестиционни проекти и контрол по строителството” към Община Благоевград, ОП „Общински приют за безстопанствени животни – Благоевград.
Повече от триста са сигналите, свързани с безстопанствени кучета, подадени към община Благоевград от началото на годината, съобщиха още от общината. В Общински приют за безстопанствени животни в момента се намират около 20 кучета. Общият брой на безстопанствените животни, които са преминали през приюта от началото на годината, е 431 – те са обезпаразитени, кастрирани и чипирани там.
За последните две години има заведени пет съдебни дела от потърпевши граждани срещу общината. Две от тях са приключили, а размерът на обезщетенията възлиза на 10 300 лева, като в това са включени и съдебните разноски, съобщиха от общинския пресцентър за БТА.
През изминалите седмици от община Благоевград съобщиха за периодично появяване на големи безстопанствени кучета на територията на града. Стоянов каза, че проблемът с бездомните животни от една страна е свързан с недобросъвестни стопани, които ги изоставят. От друга страна обаче няма как в един и същ ден да бъдат изоставени 20 големи кучета на едно място, посочи Стоянов. Голяма част от животните са едри, не са типични градски кучета, а по-скоро такива, които се използват за охрана на дворове и стопанства, което засилва подозренията, посочи общинският кмет. За това са сигнализирани органите на реда, както и институции, които имат отношение по проблема.
С цел ограничаване на проблема, общинското ръководство предвижда изграждане на втори приют за безстопанствени животни. Документите са готови, има разрешително за строеж, но за да стане факт е необходимо финансиране в размер на 2,4 млн. лева, посочи Стоянов. За да се реши проблемът с бездомните животни, според кмета, са необходими още промени в законодателството или финансиране на общините.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here