Потоп! Страшна буря изкорени дървета и наводни десетки къщи в Югозапада

  • Гоце Делчев с най-много поражения, вятърът отнесе фермерското градче

  • Повален дъб препречи пътя за Рилския манастир

Силна буря се разрази следобед в района на Гоце Делчев, Сандански и Петрич. Изкоренени са дървета. В района на Гоце Делчев има населени места без ток. Заради паднали дървета за кратко беше блокирано движението по пътя Петрич – село Първомай.
В Петрич са наводнени десетки къщи. Хората се оплакват, че причина за бедствието са непочистените шахти, като проблемът е от години.
“За пореден път се случва, но този път не можем да се оправим сами, с кофи не става”, жалва се потърпевш от наводнението.


Ураганен вятър събори десетки дървета в Гоце Делчев, като най-засегнат е градският парк. При падането дърветата са скъсали електрически кабели, като на места електричеството беше прекъснато. За щастие няма пострадали хора. Вятърът не пожали и временното фермерско градче в рамките на фестивала, който се провежда в Гоце Делчев. Дървета са паднали и затиснали маси и щандове, има и увредени автомобили. Заради лошото време бе отменен концерт на певеца Криско.
Има наводнени гаражи, приземни етажи, но до евакуация на хора не се е стигнало, казаха от общинската администрация.


“Има съборени много дървета, и то многогодишни. Най-много пораженията са в парка. Има съборени керемиди, покриви и наводнени сгради, но не са опасност за хората. В някои от училищата има наводнени класни стаи след пробиването на прозорци. Заедно с аварийния отряд, който е към общината, и с пожарната успяхме да се справим. Почистваме”, коментира кметът Владимир Москов.
Екипи на Гражданска защита и общински работници останаха на място в градския парк, за да разчистят алеите от падналите клони и дървета. Предстои да се направи оценка на насените от природната стихия щети.


Същевременно стана ясно, че дърво е паднало и е препречило пътя на около 50 метра от Рилската света обител. То е било повалено от силната буря в района на Рилския манастир. Инцидентът станал около 14:00 ч.; пострадали няма, съобщиха за БТА от манастира, като уточниха, че дървото е било огромно.


Благодарение на бързата намеса на служителите на Светата обител и горското стопанство към манастира, пътят е бил освободен за половин час. Извършиха се довършителни работи по разчистването на клоните, казаха още от манастира.
Други поражения от бурята към момента няма. Електричество в манастира има от генератор. По време на инцидента в манастира е имало доста хора, каза игуменът епископ Евлогий.
Снимки: Фейсбук