Автото в Дупница с единствения интерактивен 3D автотренажор в България

Предстои разкриване на модерен STEM център след ремонт за близо 200 000 лв.

Започна ремонтът на Професионалната гимназия по транспорт (по-известно като Автото) в Дупница, който е за около 200 000 лв. От 2 дни работници на фирмата изпълнител демонтират стария покрив, който ще бъде изцяло обновен. Предстои и ремонт на фасадата. „Работата на покрива започна в понеделник. Покривната конструкция беше много компрометирана, имаше течове, които стигаха до класните стаи. Едновременно ще започнем и ремонт на фасадата, която ще бъде с изолация. Засега работим много коректно с фирмата и нейния управител Юлиан Петров. Надяваме се срокът за изпълнението на строителните дейности, който по договор е 50 дни, да бъде спазен и в началото на учебната година да открием обновената сграда заедно със STEM центъра”, каза директорът на училището Венеция Бойчева.

Както писахме, ремонтът бе предприет спешно заради течовете и наводнени помещения. От ръководството на учебното заведение обявиха обществена поръчка и поканиха като изпълнител на строително-ремонтните дейности самоковската фирма „Кози рог -95” ЕООД.

„Ремонта на покрива ще извършим със спестени пари на училището. Средствата са в размер на 110 000 лв. – преходен остатък, за които имаме разрешение от Министерството на образованието и науката да похарчим за ремонта. Финансирането за санирането на сградата е в размер на 78 000 лв. Сумата ни бе отпусната от министерството, след като кандидатствахме. Що се отнася до STEM центъра, за неговото изграждане миналата година ни бяха отпуснати 50 000 лв. Отново след кандидатстване по национална програма. STEM центърът се помещава в учебен кабинет по ел. обзавеждане. Той бе ремонтиран, сменена бе инсталацията, монтиран бе гипсокартон, поставена беше специална подова настилка, подменена бе и дограмата. Остава само да се монтира 3D автотренажор, който ще се ползва от учениците за практически занимания. Те ще бъдат поставяни в реална пътна обстановка, в ситуации, случващи се по време на движение, така че да се научат как да реагират, как се предотвратява ПТП и т.н. Това ще бъде единственият автотренажор в България. Така обучението ще бъде интересно за учениците. В центъра има и интернет. Той е обзаведен с 10 маси и освен подготовката, там ще провеждаме и теоретичната част на вътрешните изпити с решаването на бланки, които учениците държат преди изпитите на ДАИ”, обясни директорката.

Тази година Автото ще приеме 26 ученици по професията „Техник на транспортна техника”, която става все по-актуална. „Искахме да разкрием и нова специалност – за техници на електрически превозни средства и на превозни средства с т.нар. хибридни двигатели (на бензин и ток), но от министерството не бе одобрен план-приемът, който предложихме. Надяваме се догодина да получим разрешението”, допълни Венеция Бойчева.

В момента в Автото има 120 ученици, 12 учители и 5 души непедагогически персонал. Успешно завършващите училището получават диплом за автотехници на транспортни средства и свидетелства за управление на МПС, категория „В”.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

Ремонт за над 100 000 лв. предстои в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница