„Активно лято“ събира децата на Дупница в библиотеката, ателиета и на спортните площадки

Децата с републиканската шампионка по таекуондо Луиза Захариева
  • Полк. Любка Маринова учи най-малките на пътните правила

 

  • Д-р Емилия Кацарска показа как се оказва първа помощ за пострадал

 

„Активно лято 2019” събира по 100-тина деца в Дупница за различни занимания, с които оползотворяват свободното си време. Инициативата е за деца от 8 до 14 години и се организира от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Дупница, откъдето безплатно им осигуряват необходимите пособия и материали.

Децата имат възможността поне за малко да избягат от скуката на голямата ваканция, от екраните на компютрите, смартфоните и др. електронни устройства и да комуникират без тяхна помощ, да вършат нещо полезно и приятно. Организаторите създават работилници, в които децата се учат да изработват различни предмети, рисуват, четат, спортуват.

Сред най-интересните занятия тази година е даване на първа помощ на пострадал.

Докато се забавляват, най-малките жители на общината трупат знания и опит. Същевременно комисията от своя страна, извършва превенция на асоциално и противозаконно поведение, което е и основната й роля.

Това лято участниците в програмата се запознаха с пожарникарската професия.

Партньори на комисията и тази година са част от центровете за обществена подкрепа в града, библиотеката при читалище „Зора”, Историческият музей, ШК „Казабланка”, Школа за изкуства „Арт поп”, ВК „Марек Юнион-Ивкони”, Дамски спортен клуб „Касиопея”, Районното управление „Полиция” и др.

За „Активно лято 2019” разговаряме с Ценка Стоянова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

 

Ценка Стоянова: Показваме добрите начини за прекарване на времето, тук децата стават приятели

  • С Радослав Новаков играхме хора, шампионката Луиза Захариева провежда занимания по таекуондо
Ценка Стоянова

– Г-жо Стоянова, разкажете за тазгодишното „Активно лято”?

– Това е 6-а поредна година, в която Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Дупница организира такава превантивна програма

„Активно лято 2019”. Нейната цел е да се уплътни свободното време на децата и да се насочат вниманието и интересите към градивни неща – нещо, което да научат, да създадат приятелства тук. Идеята е да покажем на децата различни видове спорт, арт техники, да се провокира интересът им към тях и впоследствие да ги практикуват и да си прекарват така работното време. Това е форма на превенция на асоциално, противоправно поведение. Нашата роля като местна комисия е това – да показваме добрите примери и добрите начини за прекарване на време. Тук идват много добри деца, те си създават приятелства тук. Между другото децата на Дупница са страхотни, те си създават приятелства тук. По 100 деца идват в залата на Общинския съвет за заниманията, това е едно малко, едно селско училище.

Интересът към програмата нараства.

С библиотекарката Евгения Грозданова децата четоха откъси от „Ние, врабчетата” на Йордан Радичков

– Да. Децата идват с голямо желание. Ние затова тази година увеличихме времето за занимания, беше 4 седмици, сега е 5.

Кои са основните занимания това лято?

– Отново сме заложили на работилнички по приложни изкуства, на много спорт, зумба.

За първи път тая година обърнахме внимание на важни неща като първата помощ. Имаше интерактивно обучение с директора на БЧК-Кюстендил д-р Емилия Кацарска. Кацарска ги научи да дават първа помощ на пострадали, как да реагират при ПТП. Беше страшно полезно, много полезно, не само теоретично, но и практично. Тя водеше 6 доброволци деца. Друго е деца да покажат, това беше на принципа „връстници показват на връстници” как да реагират при ПТП.

Полицаят Стефан Попов дойде, за да покаже на децата  униформата на пътния полицай, да видят какви са отличителните белези, преговорихме регулировчика, местата, на които се преминава. Изобщо много полезни неща по отношение на това как да пресичат как да опазват здравето си по време на ваканцията, а и не само сега.

Тук беше и полковник Любка Маринова – шеф на КАТ-София. Тя направи едно обучение по безопасност на пътя, заедно с Владимир Тодоров, който е шеф на Асоциацията на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Отбелязахме 90 г. от рождението на Йордан Радичков в библиотеката, голям писател, с голямо значение в българската литература. Чудесно е, че библиотеката традиционно са ни партньори. Някои деца покрай „Активно лято” за първи път влизат в библиотека.

С Радослав Новаков играхме хора. От 3-4 години обръщаме внимание на българския фолклор, искаме да покажем на децата магията на българския фолклор, някои от тях се запалват и продължават да се занимават с хора.

Имаме и занимания по таекуондо. Провежда ги Луиза Захариева, която е 8 пъти републикански шампион на България. Това е едно дете на 17 г., прекрасно, от Дупница, което е може би най-добрият пример за нашите дечица. Луиза е слънчице, невероятна е. Направи им уникална демонстрация, всички пожелаха да се снимат с нея. Точно това е добрият пример и нещото, което може да ги запали по спорта. По-добре е да спортуват, отколкото…

Моменти от заниманията с полк. Любка Маринова

Всяка година традиционно показваме една професия. Миналата година беше професията на полицая, сега – на пожарникаря. Имахме и едно интерактивно занятие с нашата пожарна.

Тази година, за да ги зарадвам повече, съм поканила „Щура лаборатория” – едно научно шоу. Тук ще се проведе на фонтаните, много е интересно за децата. Научни експерименти правят – физични, химични, обясняват им за планетите. Много е интересно. Децата много харесват такива неща. Голяма група сме и не може да участва всяко едно дете, но поне ще видят експериментите.

Тренировките по таекуондо също са едни от най-интересните.

На 18 юли ще отбележим рождението на Апостола. Ще направим едно ателие по изящни изкуства с Елена Марулевска, като ще направим и изложба. Ателието ще се проведе в градинката при Джамията, а изложбата ще бъде или в общината, или в дворчето на Джамията. Играем зумба с Малинка Йорданова.

Ще имаме театрална работилница „Театърът е магия” с актрисата Виктория Янева от нашия театър.

С Историческия музей тая година ще обърнем внимание на модата преди 100 години, как са се обличали нашите прабаби. Това е едно етнографско ателие с Десислава Атанасова, ще бродираме за първи път. Ще направим първи стъпки в бродерията, за което сме поръчали комплектчета от малка панама. Надявам се и на децата да им хареса, защото това са неща, които никой не прави вече. Дори и в училище не се учи това, те не бродират в училище.

Имахме занимания по арт терапия „Да творим заедно” с Мария Анастасова, арт терапевтката ни е уникална. Нейните занимания са 3 през целия период. Тя предлага страхотни неща, децата много обичат да се занимават, да изработват. Рисуваха със специални бои върху пластмасови чаши от шампанско, много хубави стават. Запознаха се и с техниката „ебру” – рисуване във вода, която е с тюркско-ислямски исторически корени.

Имаме още една арт терапевтка – Вероника Минева от читалището в Джерман, нейното занимание се казва „Детска планета”. Ще правим и картини от природни материали – царевица, боб.

Децата за програмата

Ася Овчарова, Илияна Костадинова и Мария Таскова (от ляво надясно)

С няколко от децата разговаряхме в библиотеката след заниманието “Светът е забавен, шарен и мъдър, ако си Радичково врабче!” Какво научихте по време на „Активно лято” тази година и кое ви беше най-интересно, попитахме децата.

Ася Овчарова, 11 г., ученичка в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”:

Преди години лепяхме и рисувахме върху свещи, това ми беше най-интересно

– Всяко лято ходим на най-различни спортове като зумба, таекуондо, миналата година – на футбол. Отделно правим най-различни неща – например декупаж, рисуваме. Най-много ми бе интересно преди няколко години, когато лепяхме върху свещи и рисувахме картинки, тази година правихме рамки за снимки и декупаж с цветя.

Илияна Костадинова, 11 г., ученичка в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”:

Научих се да спирам кръвта от рана, да измервам пулса

– На мен най-интересно ми беше занятието, с което ни обучаваха за първа помощ. Научих се как мога да спра кръвта от раната, когато се нараним. Беше ми много интересно да науча как да измерим пулса на човек, как да разберем дали спи, или е припаднал.

Мария Таскова, 12 г., ученичка в СУ „Св. Паисий Хилендарски”:

Най-интересни ми бяха книгата „Ние, врабчетата” и Йордан Радичков

– Тази година най-интересно ми беше в библиотеката, четохме от книжката „Ние, врабчетата”. Научих за Йордан Радичков, че е много весел, много усмихнат писател и може да проникне в душата на човека.