Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияАнгелов: Ще се справим с третата вълна успешно

Ангелов: Ще се справим с третата вълна успешно

  • Разхлабват се част от мерките за бизнеса, но при определени условия

 

317 118 е общият брой на заболелите в страната. 242 313 е общият брой на излекуваните. 12 413 са починалите досега. 743 са интензивните случаи. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Почти

цели фамилии и семейства са болни,

много млади хора боледуват, много бременни жени. Честитя празника на тези семейства, които са в лечебните заведения, отбеляза Ангелов.

България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно. Втора извънредна доставка с ремдесивир ще бъде доставена. 71 години е средната възраст на починалите. 11 474 е общият брой на медиците, които са положителни от началото на пандемията. Медиците сега, които са ваксинирани, не се разболяват и не боледуват, с това ние осигурихме възможността в третата вълна да нямаме недостиг на медици в болниците. 69% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 70% от интензивните са заети, каза още Ангелов.

България е на 6-о място в ЕС и на 2-ро на Балканите по заболеваемост. На 4-то място в ЕС сме по смъртност и на 1-во място на Балканския полуостров, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ако позволим грубо неспазване на мерките, ще удвоим броя на болните и починалите, добави Кунчев.

Нарастването за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността има колебание в нарастването едва 5% за миналата седмица. Запазва се висок процент на смъртността. В интензивните отделения имаме нарастване с 23%, добави Мутафчийски.

Ваксинираните лица винаги могат да бъдат носители на вируса,

допълни Ангелов. Хората, които са ваксинирани с една или две дози, има вероятност да са носители на болестта. Те могат да се разболеят от коронавирус, но няма да е тежко. Всеки, който е преболедувал или е ваксиниран, трябва да носи маска, защото може да е преносител на болестта, каза още министърът. Ваксината е спасението, за което говорим, добави той. Мерките са навременни, ако не бяха взети, щяхме да говорим за други нива на заболеваемост, отбеляза Ангелов.

Добрич е идеалният пример за това, което се случва. Основната цел на ваксината е да не стигнете до тежко протичане на болестта. Няма имунизиран, който да е в болница. Причината да се стигне до тази ситуация в Добрич е нежеланието на персонала да се ваксинира, каза Кунчев.

Разхлабват се част от мерките за бизнеса, но при определени условия. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка с разпространението на коронавируса в страната.

Заповедта с новите указания е подписана след разговор с министъра на здравеопазването, поясни Борисов. Проведени са били и консултации със заинтересованите страни – работодателски и браншови организации, с цел яснота при прилагането на мерките.

Така самостоятелните обекти – магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп: вход от улицата или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки противоепидемичните мерки.

Магазините с нетна търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат своята дейност, като обособят и ограничат по подходящ начин търговска площ, достъпна до клиентите, в размер до 300 квадратни метра. Обособяването може да стане с преградни стени, ленти, щандове и други начини, които да не позволяват достъп на клиенти извън обособената площ.

Извън търговските обекти, на открити площи, при спазване на всички противоепидемични мерки и нормативно установени правила, ще може да се осъществява търговска дейност на открито.

„Отново искам да приканя всички хора към повече отговорност. Отправям апел към хората да спазват противоепидемичните мерки, защото здравето на хората може да гарантира и здрава икономика“, обърна се още министърът.

RELATED ARTICLES

Most Popular