Ангел Йорданов спаси кръста на Слатино след 3 часа дирене, откриха го с металотърсач

С металотърсач се наложи да бъде търсен Богоявленския кръст в Слатино, след като петимата смелчаци, хвърлили се във водите на реката не успяха да намерят светинята близо три часа. Младите мъже не се отказаха и дълго издирваха потъналия християнски символ.

На помощ се притече местният жител Ангел Йорданов с металодетектор, който също обходи периметъра, където се видя да пада кръстът. В крайна сметка 29-годишният мъж, който е се занимава с частен бизнес и е съпруг на кметицата Екатерина Андонова, вдигна в ръцете си Божия символ. Откриването на кръста и усилията на всички младежи бяха посрещнати с голяма радост от наблюдателите. Слатинци си отдъхнаха, че селото няма да бъде сполетяно от лоша поличба през новата 2022 година.

„Браво момчета, че не се отказахте! Бъдете здрави, щастливи и благословени. Благодарим Ви, че подържате традицията жива!“, заявиха от кметството.

Тържеството по случай Богоявление в Слатино започна със света литургия в църквата „Покров Богородичен“. Последва литийно шествие до реката, където отец Дамян извърши християнския ритуал.