Ансамбълът на Симитли се “позлати” с награди и отличия

Фолклорен танцов ансамбъл „Веселие“ – гр. Симитли, с ръководители Любомир и Калина Марянски, събра първите места от престижни фестивали, проведени в края на май и начало на юни месец. Това съобщиха от състава.

На 5 юни ансамбълът участва в XIII конкурс „Голямата танцова награда на София“ – 2021 г. Там танцьорите от „Веселие“ се представиха отлично и това показват наградите, с които се завърнаха. Децата на ансамбъла, до 14 години, завоюваха 1 място и наградата за „Музика“ на танца „Северняшки игри“. По-големите – групата до 18 години, напълно заслужено си спечели 1-о място, гарнирано с наградите за „Музика“ и „Новосъздаден танц“ за постановката „Граовска засуканица“ по хореографията на Любомир Марянски и музика на Петьо Кръстев.

В същия ден танцьорите от „Веселие“ взеха участие на десетия юбилеен Национален фолклорен конкурс „Оро се вие, цървули се кинат“, организиран от фондация „Гайтан“, Община Петрич, Кметство Първомай и НЧ „Димитър Благоев 1956“, с. Първомай. Тази година фестивалът бе по-различен от досега. Петчасова програма изнесоха ансамблите, които през годините досега са класирани на първите три места.

Ансамбъл „Веселие“ е участвал на фестивала в с. Първомай през 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 и 2017 година. Завоюваните от там награди са: 5 първи места, 6 втори места и 2 трети места, при участие с 13 различни групи от ансамбъла. 13 участия – 13 отличия имат нашите танцьори.

Ансамбълът участва още на ХХ Югозападен международен фолклорен фестивал „Мир на балканите“, провел се на 27 май. Участие взеха и в първия Фолклорен детски фестивал „Шарено цвете“ на 28 май. Танцьорите представиха и почти 2 часова програма на „Празник на танца“ – град Симитли на 30 май.