Антон Стефов, управител на IAG: Вторият завод за бронирани автомобили в България ще бъде в Симитли

Канадският гражданин с български произход Антон Стефов е управител и собственик на International Armored Group /IAG/- водещ производител на напълно защитени бронирани автомобили с над 1000 служители на пет континента. Компанията има заводи в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали освен в България има и във Великобритания и Пакистан.IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО и др. IAG беше избрана и от SpaceX със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.Роден е в Благоевград, завършва Математическа гимназия, след което специалност “Машинно инженерство” във ВМЕИ – София, където по-късно преподава и защитава докторска степен.През 1989 година емигрира в Канада.  След години опит в първата си фирма за бронировки в Канада, през 1996 г. създава International Armored Group /IAG/ – водещ световен производител на бронирани автомобили.Семеен е, с четири деца – три дъщери и един син.

Г-н Стефов, защо избрахте Симитли за втория си завод, въпреки че планирахте това да стане в Благоевград?

Аз съм от Благоевград, обичам родния си град и исках там да построя завода си.  Имахме опити, но не успяхме,  защото в Благоевград инвестиционната политика не е развита, не е променено отношението към инвеститорите – все още подлежи на промени и развитие.В Симитли и с кмета на община Симитли  г-н Апостолов нещата станаха много бързо така, както станаха в Бургас. Работи се леко, с удоволствие.

Тук, в Симитли, съществува организация и инвестиционна политика на много високо ниво – има изградена високо технологична индустриална зона, видях местата (бившите погреби към поделението) – поне десет пъти съм се качвал горе, откъдето се открива невероятна гледка. Има много неща за оправяне, но благодарение на кмета на община Симитли, всичко става много бързо и ще продължа да работя с удоволствие тук. Надявам се, че това някога ще се случи и в Благоевград, но в момента организацията съществува и то съществува на много високо ниво в Симитли. Например, вчера бях на празника  на град Симитли ( 09.09) и днес сутринта видяхме отново чист, подреден град – с усмихнати и приветливи хора.

Как Вие, българският емигрант в Канада, се превърнахте в световен инвеститор във военната индустрия?

Работя повече от 30 години за военната индустрия и имам разработки на световно ниво. Световно ниво, което се доказва със сертификати  и изпитания – с бомбени проверки и защити.И смело мога да кажа, че сме единствената частна компания в света, която притежава най-високите стандарти, с които се сертифицират тези бойни машини.Когато говорим  за бойна техника, трябва да се обърне внимание на две неща: първо – притежанието на сертификати, които доказват качеството на съответната техника и второ – възрастта, т.е. на колко години е тази техника, защото много пъти в пресата чувам, че някой направил подарил или ще купи военна техника, която е на 20 години – морално остаряла техника, в която едва ли ще могат да се използват новите машини, съоръжения и софтуерни продукти!

Заради войната в Украйна ли се преосмислиха инвестициите на всяка страна във военната индустрия?

Тази война в Украйна беше неизбежна  Въпросът беше кога ще се случи, но войната не е изненада, защото събитията хронологично доведоха тя да се случи. Конфликти са се случвали и ще се случват. Това, на което трябва да обърнем внимание, е следното и аз ще го кажа още веднъж: България е била добре само тогава, когато е имала армия.

Ако България няма армия, няма възможност да се защити. Като говорим за защита, това не означава във военния аспект на тази дума, защита  означава да защити дори и своите икономически интереси. И тогава започват влияния, геополитически влияния, имало ги е и винаги ще ги има, но без армия България  няма възможност да не се съобразява с тези сили.Инвестицията в армията и във военната индустрия ще допринесе България да има мнение.

Важно и много по-изгодно финансово за България е да имаме собствено производство и да се инвестира в собствена отбрана. Отбраната стана топ приоритет, независимо дали една държава е изправена пред заплаха от война, или не. Защото добрата защита е една от най-важните гаранции за превенция на агресията и запазването на мира. Ако погледнем в световен мащаб – Швейцария е една малка страна, но се съобразяват с нея, защото парите са там –  намерила си е начин за защита.  Унгария – територията й е по-малка от България, но там всичко върви перфектно – бизнес,правителство, защото имат перфектна организация.  При нас много хора говорят негативно за страната ни, това е неоправдано и глупаво. Ние сме добра нация,  с невероятна история, дали сме много неща  на света и не би трябвало, въпреки кризите и многото грешки, да имаме един такъв негативизъм в изказванията си.

Какъв комисион получи кметът на община Симитли Апостол Апостолов?

Няма такова нещо, нито ще има.

Много хора в България се питат, като стане нещо, къде е далаверата?

Но аз не мисля, че трябва да обръщаме внимание на хората, които говорят така – тези хора са неудовлетворени от това, което правят. Г-н Апостолов спечели за община Симитли голям инвеститор, устойчиво производство и дивиденти за хората.

Как да променим България?

Ние знаем, че се унищожиха много предприятия, но Симитли е пример, много хубав пример в лицето на г- н Апостолов.

Елате да видите как изглежда градът. Той се е преобразил, вижте усмивките на хората, вижте лицата на хората.

Това трябва да се създаде в България, защото не е невъзможно. Казват на нас ни пречи….Нищо не ни пречи, пречи ни зимният сън. Трябва да започнем да работим по-целенасочено, за да го постигнем. Ако чакаме някой отвън да дойде да свърши работата ни, няма да стане.

Над 20 милиона лева е инвестицията на компанията Ви в Симитли, но за Вас е по-ценна инвестицията в човешкия капитал?

Да, за мен инвестицията в човешкия капитал е най-ценна.  Важно е да се  обърне внимание в подготовката на кадрите. Най-голямото измерение на инвестицията е тук да могат хората да произвеждат сами по-късно. Това  е доста дълъг процес, който ние вече сме започнали, в момента одобряваме програми за специализанти в университета в Благоевград, ще започнат такива учебни програми и в Симитли. Най-важното  в този момент е да се  обърне внимание на подготовката на кадрите, което ще стане в рамките на няколко години – теоретично и практично. С кмета г-н Апостолов говорихме, че той ще подпомогне тези процеси. Да работим методично и се изграждат специалисти, да се обособят учебни стаи с цифрови машини и на теория, и на практика се обучават кадрите – това е инвестиция в бъдещето.

Ще има ли бойни машини с името Симитли наравно с Рила, Пирин и Балкан?

Надявам се да има.

Вие сте гражданин на света. Роден сте българин, живеете в Канада. Коя е най-хубавата страна за вас?

България. Най-мило ми е в България. Тук, в Благоевград, са моите истински приятели от ученическите ми години. Където и да пътувам, винаги се връщам с радост в родината.

IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, германските въоръжени сили и др. IAG беше избрана и от SpaceX със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на IAG се ползват от гранична полиция, за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. IAG е първата компания с най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили – BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини.От 2021 IAG провежда изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО и в България STANAG, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете.

Автор: Снежана Стоименова