Армията се прости с началника на отбраната ген. Андрей Боцев

С траурна процесия от сградата на Министерството на отбраната до Централния военен клуб армията отдаде почит към началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Към траурната процесия, в която участва тежко военно снаряжение, се присъедини министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В Централния военен клуб да се простят с ген. Боцев дойдоха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Присъстват много военни, цялото професионално ръководство на армията, началници на отбраната на съседни държави – на Северна Македония и на Румъния, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

“Напусна ни един достоен български генерал. Той се утвърди като един изключително високо подготвен и офицер, и командир. Той се грижеше за своите подчинени като баща. Беше почтен, честен и прям. Има безспорен принос за развитието на въоръжените ни сили”, каза президентът Румен Радев и заяви, че за него е било чест да работи с ген. Боцев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че ген. Боцев е бил човек, който не се е притеснявал да информира управляващите за реалното положение на Българската армия.

„Ген. Боцев беше един доблестен български офицер. Десетилетия наред нашата армия беше мачкана политически, не й беше обръщано никакво внимание и една немалка част от офицерите изгубиха самочувствие. Ген. Боцев беше един от малкото висши офицери, които имаха хъс, дух и не се притесняваха да кажат директно това, което мислят на политическото ръководство на държавата в прав текст. Това е много ценно качество”, каза Каракачанов.

Министърът каза още, че именно такива качества трябва да притежава и човекът, който ще го наследи на поста, а именно да казва това, което мисли, за да може да има авторитет в армията, както генералът е имал.

Каракачанов сподели, че познава ген. Боцев от времето, когато е бил командир на Сухопътни войски и още тогава е бил прям и директен.

„Имах щастието да работя с него тези близо 3 години. Неслучайно това пожелах на неговите подчинени – да се учат от него в това отношение – да бъдат прями, откровени и да имат куража да казват това, което мислят. Останалото могат да го решават и експертите”, каза в заключение Каракачанов.

Генерал Андрей Боцев ще бъде погребан в родния си Гоце Делчев в понеделник.

Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в Гоце Делчев. С висшето офицерско звание генерал е удостоен на 18 април 2018 г. Той бе началник на отбраната от 8 март 2017 година до последния си час. /БГНЕС