Асфалтират участък между 2 светофара на главна улица в Кюстендил

Движението за пешеходци и автомобили е затруднено, от общината призоваха за внимание и разбиране

Преминаването по един от най-натоварените булеварди в Кюстендил – “Г. С. Раковски” и “Македония”, бе силно затруднено за автомобили и пешеходци. Причината – ремонтни дейности по асфалтовата настилка на централна градска част. От община Кюстендил призоваха гражданите за повишено внимание при преминаването на участъците и най-вече за разбиране. За улеснение имаше и екипи на Общинска охрана, които подаваха сигнали на автомобилите откъде могат да преминават.

Участъкът, на който се работеше, бе от светофара при Женския мост до светофара при кръстовището между “Македония” и “6 септември”.

По време на последната сесия кметът Петър Паунов заяви, че се работи непрекъснато по рехабилитация на пътната инфраструктура. “Влизаме от периферията към центъра, ако ВиК ни дадат ремонтиран участък, го асфалтираме целия. 90% от дупките, които кърпим, са от ВиК.

В момента в Кюстендил се асфалтира на най-ниски цени – 12,90 лв. без ДДС, дупки се кърпят за 16,80 лв. без ДДС, такива ниски цени няма в цялата страна. 24 лв. без ДДС струва правенето на тротоар, само за сравнение при предишни кметове тротоари се правеха за 52 лв. без ДДС“, заяви Паунов и добави: „Нито един участък, който сме асфалтирали, досега не се е налагало да бъде ремонтиран, погледнете ул. „Хаджи Димитър“, която беше асфалтирана преди 3 години. Когато ВиК си подменят тръбите, ние асфалтираме от светофар до светофар“, коментира още Паунов.

В Кюстендил в момента тече аварийно кърпене на дупки с гласуваните от Общинския съвет 166 000 лв. Дупки са закърпени до момента в 13 села, предстои това да бъде направено в още 18.

Що се касае за отпуснатите 3 млн. лева от МС за асфалтиране в община Кюстендил, те вече са по сметките на общинската администрация. Това каза кметът по време на сесията в отговори на питания за асфалтирането в общината на съветниците Атанас Гергинов, Младен Ризов и Кирил Станчев.

“1 500 000 лв. ще отидат за асфалтиране на улиците в Кюстендил и същата сума е осигурена за асфалтиране на улиците в селата от общината”, заяви Петър Паунов и уточни, че по селата асфалтирането започва в Берсин, Катрище, Лозно и Таваличево.

 

Краси ЦЕНКОВА