Без срам от Бога! Семейство от Варна открадна икона от манастира в Ресилово

Жената е известна на полицията

Семейство от Варна открадна ценна икона на Богородица Пътеводителница от манастира в село Ресилово. Сигналът за наглата кражба от женската обител  “Покров на Пресвета Богородица”  е подаден в петък малко след 20.30 часа, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Кюстендил.

Камерите на манастира са заснели извършителите на престъплението. Това са жена на 64 години и мъж на 69 години от Варна.  От записа става виден начина, по който двамата са посегнали на светия образ на Божията майка. Иконата е стояла на масичка в черковния притвор.  Докато жената е крадяла  ценната вещ, мъжът е стоял пред вратата,  за да я пази. След като са укрили иконата, те  са прекосили черковния двор и са напуснали манастира.  После са се качили в автомобил, паркиран отпред. Външните камери са успели да заснемат номера на колата.

След последвали незабавни издирвателни действия от служители на Районно управление- Дупница, двамата са установени и задържани  в хотелски комплекс в Сапарева баня. Иконата е иззета от тях. Жената е известна на полицията и с други кражби, уточняват от Областната дирекция на МВР.  По случая е образувано досъдебно производство в Районно управление- Дупница. Уведомен е дежурен прокурор.

Иконата „Богородица Пътеводителница” е изключително ценна и красива. Тя е подарък на светата обител от миряни и към нея отправят молитви ежедневно стотици вярващи. Хората в селото са благодарни за бързото намиране на образа на Божията майка. Те недоумяват как е възможно човек да извърши такъв грях, посягайки на икона от манастир. Откраднатият образ на Богородица все още не е върнат на манастира, тъй като текат процесуално-следствени действия.