Бившият клисар Костадин Кацарски: В черквата в Овчарци стават чудеса, 5-годишно  дете проговори

Костадин Кацарски

В черквата в Овчарци стават чудеса, убедени са в сапаревобанското село. В навечерието на най-светлите празници – Рождественските, за чудо, случило се преди години, разказа Костадин Кацарски – дългогодишен певец и клисар в храма.

„Тук са ставали много чудеса, повечето от които не са известни. Не е и нужно да са известни – те са измолени от хора, които са имали нужда от помощ, а не от популярност. Много помага чудотворната икона на света Богородица, която е на балкона. Донесена е от първия монах, дошъл тук от Света гора.

Стенописите от купола на храма са впечатляващи

Едно  5-годишно момче от Ново Ходжово, Санданско, е проговорило тук, в църквата. Било е нямо. Родителите му чули за църквата – църквите с името „Свети Йоан Богослов” са много малко в тоя край, и затова го довели тук. С горещи сълзи са се молили и детето проговорило”, каза Костадин Кацарски, който близо 30 години е бил клисар в храма. „Това се е случило преди повече от 30 години. На мен ми го разказа отец Костадин, който беше свещеник  до 1985 г.

И други чудеса съм виждал тук. Веднъж стояхме в храма с трима-четирима мъже – до печката сме застанали и си говорим,  по едно време в олтара се чу тропане. Ама силно тропане, чак се стреснах. Отидохме в олтара, за да видим какво е. Нищо не видяхме. Касиерката на църквата Василка Стойкова е свидетел на друг случай – седим с нея, вратата беше отворена и по едно време, без да има някой до нея,  чухме силно тропане. И до днес нямам обяснения за тия шумове”, каза 78-годишният Костадин Кацарски.

За овчарчани черквата „Свети Йоан Богослов” е истинска светиня. „Храмът е нещо много ценно за нас и хората го пазят с голямо уважение и старание. Посещават го редовно, отзовават се, когато с нещо трябва да се помогне. На празници и в деня на света Неделя винаги има служба. Идват да се черкуват и от Дупница, и от други градове, от съседните села, въпреки че и там си имат църкви. Храмът има камбанария с 3 камбани, които известяват всички празници и всяка неделя. Има и сребърно клепало, което се ползва винаги на по-малки празници, на които не се служи. Клисарят Георги Стефанов е много усърден, много точен, изпълнява служебните си задължения перфектно”, допълни бившият клисар, който дълги години беше и самодеец и ръководеше фолклорния ансамбъл към местното читалище.

Припомняме, че неотдавна 140-годишната църква „Св. Йоан Богослов” придоби известност с мраморния си кръст, открит на пода при ремонт. Разпятието, разположено по този начин, прави храма уникален. Така е, защото канонът е категоричен, че Христовият символ винаги трябва да е изправен и не може да се поставя на земята, за да не се стъпва по него. В Овчарци никой не знае защо каменният кръст е вграден в пода, заедно с останалите плочи, които са каменни.

Не са разгадни и символите, изобразени на кръста. Църквата впечатлява най-вече с невероятните си стенописи и архитектура. За съжаление отделни кътчета в нея, като стълбите за балкона, амвонът и др., имат нужда от ремонт.

Юлияна КОЛЧАКОВА