Благоевградска фирма ще строи нова кравеферма в Кочериново

Кравеферма с 200 животни ще бъде изградена в Кочериново, съобщават от РИОСВ- Благоевград. Инвеститорът е „Кибор 2013“ ЕООД – Благоевград, със собственик Борис Киройчев и управител Борислава Киройчева. От дружеството са внесло инвестиционно намерение в инспекцията, откъдето ще извършат ОВОС. Селскостопанските сгради ще бъдат построени в местността Пради Бука в Кочериново – в земеделски имот с площ 10 537 кв. м.

Животните ще се отглеждат интензивно без ползване на пасища. Предвижда се изграждане на обор от 2000  кв. м, като сградата ще бъде полуоткрит тип, за да има естествена вентилация. Ще се изградят две редици боксове и съоръжения за хранене, пиене и почистване. Заложено е изграждане на производствена сграда за отглеждане на животните, пропусквателен пункт, ограда, торохранилище, навес за сено. Сградите ще са с височина до 2 етажа. Ел. захранването ще се осъществи чрез изграждане на отклонение от 20 kV, чрез което фермата ще черпи ток от ВЕЦ „Рила“. Фирмата ще изгради и водопроводно отклонение за захранване с вода. Отпадните води ще се събират в изгребна яма.

Известно е, че фирмата е известен производител на млечни и месни продукти. В Кочериново Киройчеви притежават и друга ферма, цех за месопроизводство, както и друг бизнес.