Благоевград се включи в Световния ден на ходенето 2022

С пешеходен поход, който започна от началото на „Алеята на здравето“ в парк „Бачиново“ в Благоевград, започна събитието, посветено на Световния ден на ходенето. Инициативата е на Българска федерация спорт за всички (БФСВ) и е под патронажа на министъра на младежта и спорта Весела Лечева. Десетки участници от Благоевград се включиха в пешеходния преход, който достигна до езерото в парк „Бачиново“.

„Тъй като нашите деца прекарват изключително много време пред компютрите, лаптопите, телефоните, заети са много с подготовка на уроците, хубаво е да има моменти, в които да ги провокираме да излязат сред природата, да се движат, да бъдат заедно и да общуват по един по-различен начин от този, по който се общува в интернет. Това е смисълът на инициативата Световен ден на ходенето“, каза за Радио Благоевград Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград. Тя уточни, че Общината е партньор на Министерството на младежта и спорта и ще продължи да подкрепя всяка дейност, свързана със здравето и развитието на младите хора.

„Община Благоевград много държи на инициативи, които подкрепят здравословния начин на живот. Всичко, което правим, е около това да даваме възможност на младите хора да спортуват, да се движат, и няма нищо по-хубаво от това по естествен начин, а именно ходенето, да ги изведем навън, да бъдат сред природата“, допълни пред Радио Благоевград експертът, „Младежки дейности и спорт“ към Община Благоевград, Румяна Станоева.

Световният ден на ходенето е проява от Държавния спортен календар на федерацията за 2022 г., по “Програма за развитие на спорта за всички” на ММС, и е в изпълнение на Националната програма за физическа активност и развитие на българското население “БУЛФАР’2021 – 2024”. Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето като физическа активност, и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус.