Бойко Борисов проведе спешна среща с Ема Хопкинс по случая “Гебрев”

Снимка: БГНЕС
  • Руски агент, замесен в случая “Скрипал”, е бил 3 пъти в България

  • Българските и британските власти работят от няколко месеца по отравянето на Гебрев

 

Премиерът Бойко Борисов проведе спешна среща в Министерския съвет с посланика на Великобритания Ема Хопкинс. Темата на срещата е било евентуалното отравяне на бизнесмена и собственик на оръжейния завод “Дунарит” Емилиян Гебрев. На срещата са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Българските и британските власти работят от няколко месеца по случая с отравянето на бизнесмена Емилиан Гебрев, обяви Н.Пр. Ема Хопкинс относно информацията, че един от замесените в случая „Скрипал“ е бил в България през 2015 година, когато е бил отровен Гебрев. Тя потвърди, че съвместните действия на двете страни ще продължат и след Брекзит:

„Работим в съвместен екип, в близко партньорство и предстои да установим фактите по този случай“.

В средата на октомври миналата година прокуратурата е възобновила досъдебното производство за отравянето на Гебрев на базата на писмо на бизнесмена, заради съмненията му, че през 2015 година е бил отровен с вещество от семейството на „Новичок”. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви:

„От тогава до сега се работи в пълно сътрудничество и координация с британските служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички документи и всички материали по делото и резултатите от всички действия по разследването. До Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и съответни писма, които да осигурят легалната основа на взаимодействието между българските и британските власти. Всякакви твърдения и внушения за бездействие по разследването, всякакви твърдения и внушения за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани и по него не се е работило от българските служби и прокуратура, меко казано не отговарят на истината“.

Разпитани били 13 свидетели, а Гебрев за първи път представил на разследващите резултати от изследване, което сам поръчал във финландска лаборатория. Цацаров добави: “В пробите, според финландската лаборатория, не са открити субстанции, които да са свързани със съответния лист към Конвенцията за забрана на химическото оръжие”.

Цацаров потвърди, че Сергей Федотов – един от тримата служители на руските специални служби, замесени в отравянето в Солсбъри, е бил три пъти в България – през февруари, април и май 2015-а. Едно от пътуванията на Федотов съвпада с отравянето на бизнесмена Емилиан Гебрев.

„Установяват се всички моменти от неговото пребиваване на българска територия, които са свързани с отсядане в хотели, използване на превозни средства, контакти с български граждани, като е събрана значителна по обем информация”.

 

 

 

 

 

Източник: bnr.bg