Бойко Борисов: Скоро българската икономика ще има възможност да купува най-евтиния газ, който се предлага

Скоро България ще има две газови магистрали – “Балкански поток” и интерконекторната връзка с Гърция, българската икономика ще има възможност да купува най-евтиния газ, който се предлага, а нашите съседи – Сърбия, Македония, Унгария и Австрия също ще могат да си доставят газ. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на “Балкански поток” в участъка от българо-турската граница до компресорната станция “Странджа” в района на село Горска поляна, община Болярово.
“Строим и така даваме възможност на България да си възвърне мястото на основен газоразпределителен център. Затова предложихме на нашите партньори този поток да се нарича “Балкански поток”.” Премиерът каза още, че “това е една политическа газова магистрала, защото, където има големи икономически интереси, там няма войни. Така интересите и на другите държави са защитени, а и следващите ни поколения ще получават транзитни такси заради нашето геостратегическо положение.”
“Съоръжението е изградено от “Булгартрансгаз” ЕАД и включва газоизмервателна станция /ГИС/ и новопостроен 11-километров газопровод на стойност 75 милиона лева. Този проект, реализиран при стриктно спазване на всички европейски правила, е изключително важен не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа. Той ще ни даде възможност да диверсифицираме маршрутите за доставка на природен газ, ще създаде условия за енергийна сигурност в региона”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
На откриването присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, представители на страните, през които ще премине газопроводът, депутати, областни управители и кметове на общини./БТА