Борисов: Конфликтът до нас влияе зле на региона

Бойко Борисов

Конфликтът в близост до нас влияе зле на региона. Това коментира премиерът Бойко Борисов, преди да отпътува за Анкара, където ще разговаря с президента на Турция Реджеп Ердоган.

На работна вечеря двамата лидери ще обсъдят действията за справяне с кризата в Сирия и спирането на бежанския натиск към Европа.

Според премиера „не можем да гледаме със злорадство към това, което се случва при нашите съседи“. Той определи като „голяма грешка“, че срещу жени и деца се изкарва армия.

„Такива конфликти са голяма бомба за в бъдеще. Влияят върху растежа, бизнеса, икономиката, туризма. А когато имаме този щам на сегашния грип плюс коронавируса, нещата в един момент могат да станат драматични… Отивам на приятелска вечеря с мой колега и приятел, който до момента проведе четири разговора – с Тръмп, Меркел, Борисов и след мен с Макрон… Ще искам да продължим приятелските и добрите междусъседски отношения“, каза министър-председателят.

Премиерът изтъкна, че дори и днес България има нулева нелегална миграция и страната ни има перфектни отношения с граничните служби и министерства на Турция и Гърция.

Бойко Борисов припомни вече заявената позиция на страната ни за изнесен център, извън територията на ЕС, където да пребивават мигрантите.

По отношение на кризата в Сирия българският премиер поиска незабавно спиране на военните действия там, мир и разбирателство. За това апелирам към всички колеги, добави той.

„Ние не сме посредници. Аз олицетворявам тревогите и позициите на България“, каза Борисов. Той обясни, че през последните дни е разговарял многократно с водещите лидери на ЕС по тяхна инициатива. Сред тях са и Макрон, и Шарл Мишел, и канцлерът Ангела Меркел.

Борисов заяви, че преди да излети обратно от Анкара за София, ще трябва да проведе 14 телефонни разговора с европейските лидери. Той се надява, че неговата мисия ще бъде успешна, а ако ли не, тогава е важно да гарантираме поне българската сигурност.

Премиерът обяви, че във връзка със ситуацията  коронавируса е договорена доставка на 2 млн. маски от Нидерландия, а Турция ще бъде помолена за съдействие за доставка на защитни облекла, защото страната е една от малкото производителки на такива облекла в световен мащаб.

Попитан дали ще се отменят тържествата на връх Шипка, както препоръчаха по-рано днес от Националния щаб за коронавируса, Борисов призова да се вярва на експертите и каза:

„Нито отменям, нито давам акъл. Мисля, че правилно постъпихме, като сложихме, поне за мен, най-добрите експерти в тази сфера. Аз изпълнявам каквото те препоръчват. Освен това мисля, че има много повече доверие, когато професори в тази сфера говорят, отколкото политици, които и да са“.