Боряна Николова представи романа си „Пътуване в неизвестното“ в Дупница

Читалище  „Христо Ботев 1978” в Дупница чества Деня на поезията, музиката, възрастните хора и архитектурата

Боряна Николова (Борсучка) представи първата си книга в Дупница. Изданието е роман, излязъл от печат тази пролет, със заглавието „Пътуване в неизвестното“. Авторката споделя своите впечатления от лични срещи и житейски опитности, докоснали въображението й. Дупничанката представи романа си на честване по повод Световния ден на поезията, музиката, възрастните хора и архитектурата, организиран от читалище „Христо Ботев 1978” в едноименния квартал. Авторката е от Дупница. Работила е във фармацевтичния завод в града и на други места в страната, помагайки в бизнеса на семейството си. Вече е пенсионер.

По време на честването мисли за поезията, музиката, възрастните хора и архитектурата сподели секретарят на читалището Елена Кацарска. „Всеки човек сам композира и създава своята песен на живота! Затова народът ни е казал: „Който пее, зло не мисли“.  Възрастта, това е просто цифра! Важно е човек как и на колко години се чувства! Архитектурата не е просто сграда от камък и дърво. Тя олицетворява хармоничното съчетание между човека и природата”, посочи Кацарска.

Гости на срещата бяха представители от общинския отдел за култура. Гостуваха и  Станка Джонева – дългогодишен библиотекар и съпруга на талантливия дупнишки поет и писател Христо Джонев, Станка Равелова – изключително талантливата дупнишка поетеса, която наскоро чества важен юбилей (90 години), Димка Войнова, която също чества 90-годишнина, Ира Димитрова –  детска поетеса от Дупница, която подготвя поредната си стихосбирка, и Павлина Добрева, преподавател и талантлив творец, която наскоро издаде третата си стихосбирка. Станка Равелова,  Ира Димитрова и Павлина Добрева четоха свои стихове. В залата бяха и певците Спаска Борисова и Радослав Георгиев, музикантът Венцислав Джаджаров и Съставът за стари градски песни „Ноктюрно“ с ръководител Василка Борисова, които поздравиха дошлите на честването. Поздрав към присъстващите имаше и от таланти от ПГ „Христо Ботев”, чийто ръководител е  Ваня Шангалова. Единайсетокласничката Мирела представи свои стихове, а Андрей Лумбев рецитира любими стихотворения.

По повод юбилея им Станка Равелова и Димка Войнова получиха подаръци от Арт ателие „Вълнени вълшебни приказки” към читалището. Подарък от ателието имаше и за Боряна Николова. Станка Джонева пък подари книжки на възпитаниците на гимназията – Мирела и Андрей.

На финала присъстващите бяха поканени на честването на 95-годишния юбилей на ПГ „Академик Сергей Павлович Корольов“ в града. Празникът е на 5 октомври (сряда). Ще започне в 10 часа. Подготвена е богата целодневна програма, включваща откриване на нов кабинет, поднасяне на цветя пред паметника на патрона на учебното заведение в двора на училището, „Отворени врати”, разглеждане на музейната сбирка, празнично шествие от площад „Развесена върба“ до площад „Свобода“ и юбилеен концерт в ДТ „Невена Коканова“.