Бунт! Учители от ОУ „Н. Рилски” в Дупница негодуват срещу ромската сегрегация, на патронния празник сложиха надпис „Аз протестирам”

Мълчалив протест срещу ромската сегрегация проведоха преподавателите в ОУ „Неофит Рилски“ в Дупница по време на патронния празник на учебното заведение в петък. В градския парк „Рила”, където учениците и техните учители празнуваха, работещите в школото дойдоха с надписи на дрехите „Аз протестирам”.

Няма да спрем борбата. На 22 май сме поканили кмета Методи Чимев да обсъдим проблема. Очакваме конструктивен диалог и конкретни предложения, каза директорът Бистра Стойкова.
Според нея не е късно да бъдат извършени промени, касаещи предстоящия прием в първи клас. От школото са категорични, че ако срещата не даде резултат, протестите ще продължат. Готови са и на по -драстични действия.
Стана ясно още, че в училището е стартирала и подписка на родителите, чувстващи се дискриминирани заради извършваната ромска сегрегация.

Както писахме, директорката Стойкова смята, че районирането, изготвено от общината, е фиктивно. В него са посочени улици, но не са очертани границите на училищата и не е спазен основният принцип – близост до учебното заведение. Не е спазена и държавната политика за недопускане на сегрегация на българските училища.

Работещите в ОУ „Неофит Рилски“ са входирали подписка до община Дупница, против ромската сегрегация и „бездействието на община Дупница“. Освен за прецизиране на районирането на училищата и спазването му, в писмото се настоява и за ревизия на средствата за транспорт за средищните училища през последните 5 години.

От училището отбелязват, че проблемът е посочен още преди 5 месеца, но досега не е направено нищо.

„Поне на този етап да се прецизира районирането, да се видят колко са децата и да се разпределят равномерно в близките училища, пък и в училище „Св. Паисий Хилендарски”, коментира Стойкова.

Припомняме още, че от ръководството на училището са категорични, че няма да приемат повече от 2-3 деца в клас.