Бурни аплодисменти за “Слугинята господарка” в Благоевград

С огромен интерес бе посрещната снощи премиерата на “Слугинята господарка” – най-новият спектакъл на Камерна опера – Благоевград. Нестихващите аплодисменти бяха най-добрата оценка за изпълнителите и хората “зад кулисите”.

Комичната опера е написана от Джовани Батиста Перголези, либретото е дело на Дженаро Федерико.

Младата слугиня Серпина се е превърнала в арогантна млада дама и се изживява като господарка на къщата. Господарят – стария ерген Уберто е гневен на тази ситуация. В отчаянието си той моли слугата си Веспоне да му намери спешно съпруга, за да се спаси от нахалната, но заедно с това чаровна Серпина. Но след изящни манипулации, включвайки и Веспоне в своя план, тя успява да убеди господаря си да я вземе за съпруга. И така, слугинята “скромна” става истинска господарка…

Това е най-популярната от оперите на Перголези, която първоначално е била сценка в антракта на неговата опера-серия „Гордият пленник“, а после той я допълва и я прави самостоятелна опера.

На благоевградска сцена класическата творба от 1773 г. грейна в пълния си блясък. Безпогрешни и много вълнуващи бяха изпълненията на солистите Венера Мелеки, Пламен Кумпиков, Юрий Николов.

Режисьор е Станислав Кимчев, диригент – Светлана Галианова, а сценографията и костюмите са на Манол Стоянов.

Днес от 19 ч. “Слугинята господарка” отново ще излезе на сцената в Благоевград.