Българи и сърби се веселиха на фолклорен фестивал в Бобов дол

Под открито небе засияха пъстроцветни носии, десетки зрители се насладиха на традиционни песни и танци

Камен ЯНЕВ

България и Сърбия най-добре съхраняват традициите си, а балканският фолклор е най-хубавия на света. Това обявиха участниците във фолклорния фестивал, който се състоя в Бобов дол.

Събитието събра малки и големи в миньорския град, и точно като в приказка – продължи три дни. Под открито небе засияха пъстроцветни носии, а десетки зрители се насладиха на традиционни песни и танци.

Фестивалът се проведе по проект: „Фолклорът в трансграничния регион – ключ към европейската културна идентичност“. От българска страна взеха участие Народно читалище „Просвета – 1903”; Народно читалище „Миньор – 2006”; Народно читалище „Зора – 2001”, село Мламолово; Народно читалище Пробуда „1916”, с. Мало село. Представителят на Сърбия бе Културно художествено дружество “Сава Йеремич”, община Ражан.

Публиката бурно аплодира и свои, и чужди, фолклорът и езиците са и близки, и далечни. На сцената и извън нея срещите се случваха без преводач и всички се разбираха.

„Целта на проекта е съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на Община Ражан, Р Сърбия и Община Бобов дол, Р България. С цел опазването на вековните традиции, двата града насочват усилията си за взаимно изучаване на традиционната култура на регионите, опознаване на народните традиции и стимулиране съхранението и разпространението на културното разнообразие в трансграничния регион“, обясниха от общинската администрация в Бобов дол.

Снимки: М.Алиев