Бюджет 2019: Над 5 милиарда за здраве, скача минималната заплата

Извънредно заседание на парламента. Депутатите се събират, за да гласуват на второ четене бюджета за здраве и разчетите на общественото осигуряване за догодина.

Държавата залага над 5 милиарда за здраве. Според управляващите това е голям напредък. Според Българския лекарски съюз обаче има подводни камъни. Преди дни медиците излязоха с остра декларация, че властта не е удържала на думата си и не е забранила да се прехвърлят пера за здраве от едно в друго. Въпреки критиките в Бюджетната комисия обещанията бяха изпълнени.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване разчетите са ясни – минималната заплата ще бъде увеличена с 50 лева и ще стане 560 от 1 януари. Всички пенсии ще са с 5,7% по-високи от 1 юли. Тогава е и датата, когато се вдига таванът на пенсиите. Най-богатите пенсионери вече ще взимат 1200 лева, а не 900, както досега.

За работещите максималният осигурителен доход се увеличава на 3000 лева.

Управляващите поискаха поименна проверка на кворума в пленарната зала и глоба от 750 лева за отсъстващите депутати. БСП демонстративно напуснаха залата.

Реформата да се преобразуват и Агенцията по трансплантации и Фондът за лечение на деца беше приета. Сега дейността им ще премине към НЗОК. Парите за неосигурените лица ще се увеличат, но това ще стане през държавния бюджет. Депутатите решиха още да останат и лимитите за болниците.

„Нашето усилие е да се изсветли тази част на бюджета. Така ще се изясни какви средства отиват за тази огромна група от 750 хиляди души, които са неосигурени”, каза депутатът от БСП Георги Михайлов.

„Вие ползвате здравните осигуровки на българските граждани, защото не казвате тези средства откъде идват и аз подозирам, че идеята ви е здравни осигуровки да ползвате за здравно неосигурени, което е нонсенс. Категорично държавата плаща за спешна помощ, само че това ще го видите в големия бюджет, където са плащанията на Министерството на здравеопазването”, каза Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Mинистърът на здравеопазването дава разрешение за едно лечебно заведение, например за 100 легла, на 101-вия пациент, влязъл в лечебното зведение, информационната система отказва да го включи. Само че какво правят директорите на лечебните заведения – тези легла моментално ги увеличават за сметка на други по-ниско платени клинични пътеки от другите звена”, обясни Хасан Адемов от ДПС.

 

 

 

 

 

 

Източник: nova.bg