Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г.

Експерти на СЗО: Евентуалната връзка между АстраЗенека и кръвни съсиреци изглежда правдоподобна, но не е потвърдена

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов свика извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на Оксфордската ваксина. От него стана ясно, че  ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г. Ще се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата. Това каза изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов.

Експертната група към Световната здравна организация (СЗО) за безопасността на ваксините заяви, че евентуалната връзка между ваксината срещу КОВИД-19 на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) и редки случаи на кръвни съсиреци изглежда правдоподобна, но не е потвърдена, предадоха световните агенции.
Независимите експерти излязоха с тази оценка след преглед на последните глобални данни. Те посочиха, че са необходими специализирани изследвания, за да се изясни напълно потенциалната връзка между ваксинирането и възможни рискови фактори.
В изявлението се припомня, че близо 200 милиона души по света са получили ваксината на АстраЗенека и че кръвните съсиреци след ваксинация с препарата на АстраЗенека за много рядък феномен.
Експертите от СЗО ще се съберат отново следващата седмица, за да прегледат допълнителни данни.