Васил Говедарски: Живея и работя в едно от най-хубавите села в света

Васил Говедарски и Калин Гелев

Важен е личният пример и хората в селото да са обединени

Да вдъхнеш живот на парче дърво. Да му дадеш частица от душата си… Да изваеш всеки детайл до съвършенство. Възможно е. С две ръце и моторен трион. Зад това чудо стои дърворезбарят Васил Говедарски от село Овчарци. Талантливият мъж е сътворил стотици красиви фигури от дърво. Негова визитка си остават мечките, но в двора му съжителстват орли, крокодили, жирафи, глигани, костенурки…

Майсторът е изработил и десетки надписи, които красят различни български градове. Зад постиженията му стоят огромна доза талант и много труд. По образование е учител по изобразително изкуство и строителен техник. От 5 години хобито да вае скулптури от дърво се превръща в негова професия. А как бе поставено началото? “От малък съм си представял, че ще работя с дърво, но така се стекоха нещата, че нямах тази възможност. През декември 2014 г. бях започнал да режа един дънер за дърва и реших да видя дали мога да оформя глава на мечка.

Така се започна. Всяка вечер вземам резачката и се захващам. Това ми действа отморяващо и ме зарежда с енергия и емоции. В началото рисувах животното, което ще майсторя, но след това образите ми вече бяха в главата и направо започвах с моторната резачка”, разказа преди време Васил Говедарски. Разговаряме с него в навечерието на изборите в Овчарци:

  • Кой е Васил Говедарски? Питам Ви извън медийния образ, който е изграден от различните репортажи за Вашите произведения на изкуството.

  • На 37 години съм, роден съм в Овчарци, там съм и израснал. Завърших Техническия университет с профил „Рисуване”, а след това задочно завърших и за строителен техник. Работил съм в Италия, Испания и Германия и въпреки че получихме със съпругата ми италианско гражданство, решихме да се върнем в Овчарци и да работим за развитието на нашето село.
  • Кой Ви помага в работата и в опитите да направите Овчарци по-добро място за живеене?

  • Преди всичко семейството. Съпругата ми също е художник, аз правя дърворезбите, тя е по фината работа – очи, нокти на животните. Имам син на 8 години и за момента съм го оставил сам да избере пътя си в живота. Искам обаче един ден да не го е срам да каже, че е от Овчарци, а да се гордее с това. Целият ни род е дърводелци, дядовците ми са бъчвари, аз сега също се занимавам с дърворезба.
  • Опишете ни село Овчарци през Вашия поглед?

  • Ние сме малко село, всеки се познава с всеки, имаме доста информация един за друг. Селото ни е старо, има доста дълга история, според една от легендите старото село е изгорено, защото местните са убили турски големец, който е харесал девойка от селото. Има и доста изселници от Македония. Гордея се с обновената ни черква, с ремонтираната детска градина, имаме читалище, библиотека, много са популярни двете валявици в селото, имаме и фолклорен ансамбъл „Горнополска песен”
  • Какви са проблемите в селото?
  • За мен Овчарци е едно от най-хубавите села, с уникална природа. Инфраструктурата обаче ни е доста зле, не сме обединено село. Именно това нещо искам да се промени, а то може да се промени само с личен пример. Имаме проблем с улиците, трябва да отбележа, че през миналия мандат две улици изцяло се ремонтираха и бяха асфалтирани, да се надяваме, че през следващия ще ремонтираме поне още две.
  • Село Овчарци е известно със своите водопади и като туристическа дестинация. Достатъчно добра ли е инфраструктурата по тези туристически обекти?

  • Да, към селото има голям интерес като туристическа дестинация. Има една скала – Големия камък, това е символът на селото, на която има изграден кръст, който вечер е осветен. Има къщи за гости и постоянно се строят нови. Хората от селото обаче искаме да се поддържа по-добре пътеката за водопада, да се изградят маси и беседки за туристите. Сигурен съм, че в селото ни има хора, които ще помогнат, но трябва да сме обединени, да си помагаме повече.

  • Защо хората в Овчарци да гласуват за Вас?
  • Защото имам желание да променя нещата към по-добро, а също така имам и възможностите да го направя. Аз не си падам по приказките, а по работата. Аз си имам бизнес, ако ме изберат, няма да забогатея от това, напротив. Държа да отбележа, че съм в нормални отношения с другия кандидат, както и с всички хора в селото. Дали ще ме изберат, или не – аз съм решил да направя някои неща за Овчарци, те ще са в плюс за селото. Бизнесът на местно ниво също иска да помогне селото ни да стане по-хубаво. Не на последно място имам голяма подкрепа за моите идеи и от кмета на община Сапарева баня.

В момента той е кандидат за кмет на родното си Овчарци, което е едно от най-красивите в околността. Сапаревобанското село е щедро надарено от природата и привлича доста туристи. Но има и редица пропуски, които Говедарски има намерение да отстрани. Част от неговите идеи са да „облече” Овчарци в по-атрактивен вид и да го направи по-приятно място за местните хора и туристите. Задачи №1 за Говедарски са редовното почистване, поддръжка на неасфалтираните пътища, възстановяване на  детските площадки и поддръжка на зелените площадки. Младият мъж обмисля още да обнови площада и пътеката към Овчарченския водопад. И докато гради планове за развитие на родното си място, той не спира и да твори. Наскоро подари ръчно изработена книга от дърво на СУ „Христо Ботев“ в Сапарева баня. Подаръкът е изработен собственоръчно, а поводът – началото на учебната година. „Последвах призива на училището – „Дари книга“, и изработих такава от дърво. Надявам се не само да краси училището, но и да вдъхновява учениците“, обясни младият човек.

Местните хора също харесват и подкрепят Васил, не само като творец, но и като млад човек, който има амбицията да промени нещата към нещо по-различно и по-добро. Освен това в селото го познават като честен и работлив човек. Още преди да стане ясно, че ще се кандидатира официално за кмет, той попита съселяните си дали ще им е полезен, ако бъде избран на този пост. В социалната мрежа, където Говедарски направи допитването,  заваляха и отговорите: „Блазе на селото, което ще има такъв съзидателен човек за кмет; Вие сте прекрасен млад човек, който слави Овчарци и сте достоен за тази длъжност, ще се справите; Пожелаваме успех”… Голяма част от местните хора в Овчарци са убедени, че е време един млад и буден човек да покаже как умее да работи и да постига всичко с желание.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление