ВАС даде зелена светлина на мащабния проект за интегриран градски транспорт в Дупница за над 7 млн. лв., кметът Чимев: 600 души в социалните жилища вече 3 г. чакат автобуси

Методи Чимев

8 месеца продължи сагата около втората най-мащабна обществена поръчка в Дупница – “Интегриран градски транспорт”, съобщават от общината. 7 042 899,05 лева е стойността на договора с европейско финансиране за заложените дейности, като само за преасфалтирането на главни улици като “Отец Паисий”, “Венелин”, “Георги Икономов” (бивша “Бригадирска”), “Велико Търново”, “Бузлуджа”, “Седма рилска дивизия” и други заложените пари за преасфалтиране и изграждане на тротоари е 4 млн. лева. В обществената поръчка е заложена и инфраструктурата на социалните жилища, както и други дейности, свързани с инфраструктурата – закупуване на нови автобуси за линия 5, поставяне на електронни табла по спирките, ново светофарно кръстовище и други.

Само седмица след като процедурата бе обявена, на 17 ноември миналата година последва жалба от “Български енергийни партньори” ЕООД до Комисията за защита на конкуренцията с искане “спиране” и съгласно Закона за обществени поръчки това е веднага изпълнено. И КЗК, и Върховен административен съд отхвърлят жалбата на фирмата, като делото се гледа и на последна инстанция след нова жалба от фирмата. С Определение номер 6078 от 10 май тази година ВАС оставя без разглеждане жалбата, а самото решение влиза в сила от 30 май.

Това дава възможност отново да се продължи срокът за приемане на оферти по изпълнение на инженеринг за обектите и последващ избор на изпълнител. По трасето са осигурени допълнителни пари за подмяна на водопровод и канал в някои участъци, за които има избрани изпълнители, но заради забавянето на проекта нямаше как да стартират тези дейности. “Надявам се да няма повече спънки, за да продължим нормално да работим. Проектът на практика е много по-мащабен от този в жк „Бистрица” и касае над 7 км улична мрежа. При това на основни артерии и улици, които са в, меко казано, окаяно състояние. Всеки вижда какво представлява бившата “Бригадирска” или “Велико Търново”, “Венелин” и да не изброявам всички. Или какво да кажем за онези 600 живеещи в социалните жилища, които вече 3 години чакат елементарна проходимост”, лаконичен бе кметът на Дупница инж. Методи Чимев.