Виетнам конфискува 125 килограма рог на носорог

Длъжностни лица откриха 125 килограма рог на носорог в гипсови отливки.

Петдесет и пет парчета рог от носорози бяха открити затворени в гипсови парчета на летище във виетнамската столица, заявиха властите. Това се случва в момент, когато страната се опитва да разбие мрежи за контрабанда на диви животни. Комунистическата държава е едновременно център за потребление и популярна транзитна точка за многомилиардната търговия с животински части. Внимателно прикритата 125-килограмова пратка предизвикала съмнение у митничарите на летището в Ханой.

Сканирането й показало големи рога на носорог и по-малки парчета. Полицаите използвали дървени пръчки, за да разчупят отливките.

“Отне половин ден, за да ги разтворим”, каза източник от охраната на летището пред АФП. Не беше ясно веднага от коя африканска държава произхожда пратката.

Частите бяха открити в същия ден, в който полицията арестува ключов заподозрян за трафик на диви животни и други двама мъже, след като в превозното им средство на паркинг бяха открити седем замразени трупа на тигри.

Роговете на носорог са особено ценни за контрабандистите – един килограм достига цена до 60 000 долара.

Той се търси във Виетнам, където някои смятат, че може да помогне за лечение на болести след смилането му на прах. Бракониерите в Африка са виновни за намаляването на популациите от диви носорози, въпреки че търговията е забранена в световен мащаб още през 70-те години.

Само около 29 000 носорози оцеляват в дивата природа, намалявайки от половин милион в началото на 20-и век, според природозащитниците. Източник: БГНЕС