Високите цени и инфлацията изправят хотелиери на нокти!

  • Малин Бистрин: Има сериозни затруднения в предлагането на туристически пакети за бъдещ период, тъй като трудно могат да формират цени

  • Как да кажем на турист от чужбина, че цената ще е променена през лятото, пита председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско

Високите цени и инфлацията изправят на нокти хотелиерите в Банско. Голяма част от тях изпитват сериозни затруднения в предлагането на туристически пакети за бъдещ период, тъй като трудно могат да формират цени на предлаганите услуги. Това води до отлив най-вече на чуждестранни клиенти, отчете Малин Бистрин- председател на Съюза на туристическия бизнес в града. „Това е наистина много сериозен проблем. Ние предлагаме нашата услуга за бъдещо време. Предстоят великденски празници, после ще има лятна ваканция, ще започне сезона на отпуските , но ние не можем да предложим пакетни цени, тъй като не знаем каква ще бъде себестойността на предлагания туристически продукт. Имаме нови цени на електроенергията, минималната работна заплата, храни и всички онези разходи , които влизат в ценообразуването. В един момент обаче се оказва, че работим на сляпо. Това води до трудности най-вече при договарянето на пакети за чуждестранни туристи, които както е известно се правят далеч по-рано. Представете си един турист от Западна Европа, Израел или Турция, който е планирал да дойде при нас през лятото, как да му кажем впоследствие , че цената вече е променена и не е същата. Той ще се откаже от нашите услуги и ще го направи с пълно основание”, коментира Малин Бистрин.
От бранша изразяват опасения за бъдещи катастрофални последици за заетите в бизнеса. Причината е опитът им да задържат цените на предлаганите услуги, въпреки многократното увеличение на разходите. „От една страна, за да не се губят клиенти цените се задържат, но от друга разходите са се увеличили с близо 30 % , което сериозно застрашава бизнеса. Фонд работна заплата и разходите за електроенергия станаха изключително големи. Това се случва на фона, че не може да се планира, да се ценообразува и договаря за бъдещ период.Това са едни големи предпоставки за неизвестност по отношение на летния сезон и бранша. Като добавим ситуацията при която над нас има прелитащи самолети и напрежение заради войната положението става все по трудно и сложно.”, смята Бистрин.

Малин Бистрин

Той отчита, че е добро решението за удължаване на мярката 60/ 40 , тъй като по този начин ще бъдат запазени работните места. „Кризата нанесе многостранни щети, голяма част заетите в бранша просто се отказаха в един момент.Това са хора, в които сме инвестирали като обучение и средства, но заради ограниченията загубихме и те започнаха работа в други сфери. Това е голям бъдещ проблем пред нашия сектор” , коментира председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско.Той смята, че държавата трябва да намери начин за подпомагане на бранша, който е изправен пред сериозни предизвикателства.
„ Държавата трябва да намери начини да помогне, защото туризмът е един от най-силно засегнатите отрасли.Не е задължително помощта да бъде единствено финансова, но държавата може да помогне с ефективна реклама.Тя може да промотира предлаганите от нас услуги. Хората от Израел, Кипър и Гърция могат да идват в България през лятото и да се възползват от нашите планински курорти. Можем да предложим много услуги, но е нужно и управляващите да проявят инициативност в този труден момент”, смята Бистрин.
Той съобщи още, че към момента не се отчита натиск от страна на украински бежанци към хотели и къщи за гости в Банско, както и че средствата от 40 лева за настаняването им са недостатъчни за покриване на разходите .
„ По моя информация броят на бежанците е около 250 души, но те се справят предимно с помощта на общностите. Английската общност в града им представя апартаменти или те самите си наемат такива, но няма натиск към хотелиерите. Сумата от 40 лева, която държавата ще предоставя за настаняване не е достатъчна за покриване на разходите, тъй като от нея трябва да бъдат извадени парите за данъци и туристически такси, плюс всичко останало – ток, храна, вода и т.н. Големите хотели, които поддържат СПА-зони и басейни имат и големи разходи, за тях тази сума е крайно недостатъчна. Възможността за посрещане на бежанци е подходяща за по-ниско категориините места и имам индикации, че имат интерес да настаняват хора с времена закрила през по-мъртвия период”, разказа Бистрин.