Внимание! Лавини „валят“ в Рила и Пирин

  • Снежна маса с фронт 100 м се стовари край Езерата, спасителят Б. Джокин: Няма човешка намеса

  • Стихията удари и под връх Вихрен, ПСС с апел да не се кара извън пистите

Огромни лавини паднаха със страшна сила в Рила и Пирин за броени часове в четвъртък. Снежните бедствия не взеха жертви, но рискът в планините остава изключително висок.

Лавина със 100 метра фронт се стовари в района на новата хижа „Рилски езера“. Тя е следствие от променливите климатични условия, навявания и падналия нов сняг през последните дни.  Снежната покривка в този дял на Рила вече е близо 1 метър.

Дежурният планински спасител Божидар Джокин от Дупница, който е бил на място, оповести: „Гoлямaта лaвинa падна спонтанно, не е пpeдизвикана от скиори. В района наистина имаше хора, но те бяха далеч – може би на около 50 метра“.

По-рано във фейсбук страницата на Avalanche Bulgaria на Българската лавинна асоциация излезе версията, че лавината е предизвикана от скиор от далечно разстояние – т.нар. remote triggering. „Най-впечатляващото е, че вторият скиор спокойно влиза, въпреки че половината склон се е сринал, но този под него още „виси“, коментираха от лавинната асоциация видео, пуснато в социалните мрежи.

Целият циркус на Седемте рилски езера е лавиноопасен, посочиха от Планинската спасителна служба. Към момента рискът дори е по-висок заради новата снежна покривка. „За два дни наваля около 80 см сняг и опасността от лавини е в най-висока степен. Скиорите да не ĸapaт пo yлeитe и дyпĸитe дo влeĸa в пocoĸa Cĸaĸaвицa! Да не излизат извън пистите и обработените терени! Тези, които са решили да тръгват към високите части на планината, малко да задържат, моментът не е подходящ! Туристите да ползват само зимните пътеки със зимната маркировка! Иначе условията за ски са чудесни, работят всички съоръжения. Има много туристи и в почивните дни се очаква да се увеличат”, подчерта Джокин.

ВИДЕО

През деня лавина падна и под връх Вихрен. Огромната снежна маса се е откъснала спонтанно в района на Малкия Казан под планинския първенец. „Получихме информация за лавина от склоновете на Вихрен, достигнала до пътеката“, съобщиха в социалните мрежи и фрирайдъри, каращи в ски зона „Банско”. По думите им Газекс – системата за контрол на лавините, е отцепила лавина тип „снежна дъска“ в един от улеите, видима от лифта.

В момента в Банско е пълно с чуждестранни туристи. Повечето са румънци и сърби, но за първи път има сериозен наплив и от Чехия. Очаква се за уикенда в Банско да пристигнат и много български туристи, привлечени от снега и прогнозите за меко време.

По тази причина ПСС отново призова туристите, и най-вече каращите извън пистите скиори и сноубордисти, да бъдат внимателни, да избягват лавиноопасни зони. Има вероятност мнозина да бъдат изкушени от извънпистовото каране в любимата на фрирайдърите „снежна пудра“. От отряда на ПСС в Банско обаче подчертаха, че това е изключително опасно и недопустимо.

„Лавинната опасност в Пирин е много висока след сериозния снеговалеж и силния вятър. Снежната покривка не е равномерна. Дебелината на новия сняг е от 10 до 210 см, в зависимост от терена и изложението му. Негативните форми на релефа – улеи, дупки и падини, са запълнени със сняг, което е предпоставка за  още лавини. Обстановката е много динамична в различните часове на денонощието и в различните части на планината. Доказателство за голямата лавинна опасност са многобройните спонтанно паднали лавини през последните дни“, коментираха спасителите от Банско.

Вятър и навявания, температурни амплитуди, затоплянето на времето в обедните часове и склон с наклон от 30 или повече градуса – всички те могат да предизвикат откъсването на огромни снежни парчета. Най-опасни са лавините тип „снежна дъска“.

Единствените сигурни места за зимни спортове са пистите, посочиха още спасителите, които познават Пирин планина на пръсти. Те изрично предупредиха скиорите да не напускат маркираните трасета. И най-добрата екипировка може да ви предаде, не подценявайте рисковете в планината, апелираха от ПСС-Банско.

Припомняме, че на 24 януари състезател от българския отбор по фрирайд загина при лавина в Пирин. Инцидентът стана в Бъндеришкия улей. Ден след трагедията бе извършено контролирано взривяване с оръдия на лавина в Палашица. Местността, която е една от най-лавиноопасните в България, се намира над Бъндеришка поляна.

 

ЕКИП ВЯРА

ВИДЕО