Вратарят на „Беласица“ Захари Димитров: Отборът ни се раздава на 100% от първата до последната минута

Сигурен съм, че ще бъдем новият член на втора професионална лига през 2021 г.

Захари Илиев Димитров е роден на 15.04.1991 г. Любовта към футбола се заражда още от дете. Пали я баща му Илия Захариев Димитров, който е бил участник в отборите на “Вихрен” /Сандански/, “Септември” /Симитли/ и “Арда” /Кърджали/. Първите си стъпки във футбола прави  в отбора на “Изтребител” /Ново Делчево/. На 13-годишна възраст се явява на кастинг в школата на “Пирин” /Благоевград/, където е приет от тогавашния треньор Станке Михайлов. На 16 г. е привлечен в мъжкия отбор на “Пирин” /Благоевград/ от старши треньора Борис Николов. Две години по-късно е поканен от старши треньора на “Малеш” /Микрево/ Пламен Мицански, където прави дебют в професионалния футбол. След това играе в отборите на “Пирин” /Благоевград/ при треньорите Йордан Самоковлийски и Костадин Герганчев, във “Вихрен” /Сандански/, “Беласица” /Петрич/, “Пирин” /Гоце Делчев/. От две и половина години е част от мъжкия отбор на ОФК “Беласица” /Петрич/. Постоянен титуляр е и бързо става любимец на петричките фенове.

-Доволен ли си, че се завърна отново в отбора на “Беласица” /Петрич/?

– Изключително съм доволен. Бях посрещнат много радушно от президента Венцислав Папалюгов, а по-късно и от всички останали ръководители, треньори и колеги. Голяма чест е за мен, че съм част от такъв именит клуб в българския футбол, какъвто е “Беласица” /Петрич/.

-Кой е най-успешният ти полусезон в отбора на “Беласица”?

-Без съмнение това е изминалият есенен дял, в който сме първи с мач по-малко и ни се отвори широко вратата за промоция в професионалния футбол от есента на 2021 година.

-Уверен ли беше, че с този кадрови потенциал отборът на “Беласица” ще се бори за първото място?

-Ако трябва да бъде честен, мислех, че в отбора, в който имаше млади и добри и перспективни футболисти, ще се борим за първите места, но чак пък да заемем първото място – не. Някои колеги казаха истината по този въпрос и аз ще бъда честен и откровен. Заслугата е на невероятния колектив, който успяхме да изградим под ръководството на новия старши треньор и неговите помощници. Сериозно изтъквам и невероятната подкрепа на феновете, които аз много обичам и ценя. Ако тези показатели, които ни изведоха до първото място в края на есенния дял, доразвием още малко, смятам, че няма кой да ни пречи за овладяването на първото място, водещо до влизане във втора професионална лига.

–Кои според теб бяха възловите мачове, в които имаш и ти заслуга за крайния успех?

-За мен всеки мач е важен и аз излизам пределно мобилизиран и давам всичко от себе си, за да стигнем до победата. Надявам се така да бъде и напролет.

Кой според теб е най-успешният треньор на “Беласица” през твоя престой?

-Без съмнение това е Саша Симонович, който още от първия си ден, стъпвайки на стадион “Цар Самуил” в Петрич, успя да вкара самочувствие и увереност в отбора. Всичко, което е натрупал като футболист, играейки в различни отбори, го предаде на нас. Известна е поговорката “Сговорна дружина планина повдига”. Това в истинския смисъл се отнася за нашия отбор, който дава всичко от себе си от първия до последния съдийски сигнал във всеки мач на терена. Относно израстването ми като вратар на “Беласица” искам да благодаря на Христо Бахтарлиев и най-вече на легендата на петричкия футбол Валери Дагалов, който още от дете е участник във всички възрастови групи на националните гарнитури и за мен е голяма чест да бъде мой пряк наставник.

-Върху кои твои колеги падна тежестта през есенния дял на първенството?

-Мисля, че в нашия отбор най-силното оръжие е колективът, като започнеш от домакина и стигнеш до ръководителя на футбола.  Всички работим в една посока, а тя е да трасираме добре пътя, водещ към влизане във втора професионална лига.

-Новите футболисти в отбора ще помогнат ли на “Беласица” напролет?

-Сигурен съм, че и Стивън Кирилов, и Аспарух Смилков ще засилят нападателната мощ на отбора. Те са добри футболисти и вярвам, че ако дадат всичко от себе си, ще създават много неприятности на противниковите защити.

-Кой е най-добрият вратар в ЮЗ трета лига?

-За мен, с опита и качествата, които притежава, е Абди Абдиков – в момента страж на “Пирин” /Гоце Делчев/, и колегата, заемащ мястото под рамката на “Пирин” /Разлог/, Иван Димитров.

-Какво ще пожелаеш на футболен Петрич за 2021 година?

-Най-вече здраве, семейно щастие и нека всички заедно се обединим и кой с каквото може да помага на отбора на “Беласица”, за да може всички заедно да се радваме след последния официален мач от пролетния дял на първенството, заемайки първото място в таблицата на ЮЗ трета лига.

Ташко СУЛЬОТОВ