Във Варна хванаха ромски дилърки със смъртоносния фентанил и 50 хил. лв.

Задържани са двама от дилърите на фентанил във Варна. Това съобщиха от МВР. Смъртоносният наркотик и производните му субстанции са разпространявани от две жени от ромската махала “Максуда”. Те са задържани в момент на сделка с 200 грама от наркотика. У тях са открити и 50 000 лв.

Откритото количество във Варна е аналог на фентанила, коментира специалистът по темата Александър Панайотов в студиото на “България сутрин”. По негови думи фентанилът е от 50 до 100 пъти по-силен, отколкото морфина и хероина, а някои негови аналози са дори още по-силни.

“Наркотиците не са това, което бяха. В Европа 40-50 нови излизат. Правят се големи усилия за справяне с проблема – МВР, Агенция “Митници”. Това е източник на наркотици, където трудно се проследяват нещата. Тези, които ги разпространяват, търсят начини да заобиколят системата”, коментира Панайотов.

През последните дни стана ясно, че изключително опасният наркотик фентанил е засечен в България и вече има няколко смъртни случая заради него. Субстанцията нашумя през последните две години в САЩ, Канада и Западна Европа. По последни данни 80 000 души умират годишно от свръхдоза само в САЩ./ bgonair.bg