Възможностите за обучение в НСА „Васил Левски“ бяха представени в Дупница

Exif_JPEG_420

Възможностите за кандидатстване и продължаване на образованието в Националната спортна академия „Васил Левски“ бяха представени в Дупница от екип на висшето учебно заведение. На среща, проведена в заседателната зала на общината, бе предоставена информация за приема за учебната 2024-2025 г.

Стана ясно, че академията ще приема студенти в четири специалности – „Спорт“, „Педагогика на обучението по физическо възпитание“, „Кинезитерапия/физиотерапия“ и „Медицинска сестра“. Присъстващите ученици  научиха, че академията предлага професионална квалификация за треньори по 67 вида спорт. Зрелостниците могат да избират измежду квалификациите „Спортен мениджър“, „Спортен аниматор“, „Треньор по бойно-приложна физическа подготовка и охранител“, „Треньор по адаптирана физическа активност и спорт“, „Треньор по кондиционна подготовка“, „Уелнес и СПА консултант“, „Треньор по бойно-приложна физическа подготовка и спорт в системата на БА и МВР“ – само за служители на МО и МВР. Педагогическите специалисти са с професионална квалификация „Учител по физическо възпитание и спорт“. Записалите кинезитерапия/физиотерапия получават квалификация по съответната специалност. За втора година ще има прием за бъдещи медицински сестри. За по-голяма част от специалностите има само редовна форма на обучение.

Чрез специално изготвена презентация учениците бяха запознати с уникалната спортна и учебна база на НСА, което е предпоставка за отлично образование и възможност за постигане на високи спортни постижения. „Базата се подобрява непрекъснато. И в момента се прави ремонт с цел подобрения“, казаха от учебното заведение. Показани бяха и кадри от обучението, събития и форуми, на които присъстват именити спортисти като Стефка Костадинова – председателката на БОК с ненадминат световен рекорд по скок на височина, световния шампион по гимнастика Йордан Йовчев и др. Сред предлаганите възможности е студентите сами да изберат дисциплини (като например конна езда), с които да се запознаят и практикуват.

Презентацията направиха преподавателите доц. Иван Славчев  и гл. ас. Януш Брогли.Ползите от обучението посочиха председателят на Сдружение „Дупница Спорт“, общински съветник и секретар на спортната комисия в предишния мандат на Общинския съвет Георги Наумов, който е завършил академията, състезатели от ВК „Марек Юнион – Ивкони“, които са студенти във висшето училище. Срещата откри зам. – кметът Валентина Караганова, а сред присъстващите бяха служители в общинската администрация и преподаватели.

Юлияна КОЛЧАКОВА