Възобновяване на делото „Чората” искат десетки протестиращи, правят петиция за помилване

  • Благоевградските полицаи Мирослав Писов, Янко Граховски, Георги Калинков, Борислав Механджийски и Иво Иванов излязоха с обръщение от затвора в Бобов дол

 

Десетки граждани, представители на синдикатите в МВР и близки на осъдените полицаи по делото „Чората“ се събраха пред църквата “Света Неделя” в столицата на протест под мотото „Полицаите не са убийци“. В него се включиха близки на осъдените петима полицаи от Благоевград – Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов. Те получиха по 7 години затвор за смъртта на Чората по време на акция “Респект” през 2005 г. – Ангел Димитров беше задържан в Благоевград, беше му нанесен побой, вследствие на който той почина. Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие, че страната ни е нарушила правото на справедлив процес и я осъди да плати 50 000 евро на семейството на починалия.

Протестиращите искат възобновяване на делото „Чората“, както и събират подписи, които ще се превърнат по-късно в петиция, която ще бъде внесена до президента на България с молба 5-имата осъдени полицаи да бъдат помилвани. Близки и приятели на Борис Механджийски  обявиха, че не приемат да е възможно той и колегите му да имат нещо общо с убийството – пряко или косвено, защото са примери за подражание. Ние не приемаме за доказано, че петима служители на МВР, подбрани на случаен принцип, са отишли да си вършат работата с цел да отнемат човешки живот – не можем да приемем тезата за умисъл, каза Валентин Попов от Синдикалната организация на служителите в МВР. Нашите мъже не заслужават и една минута да са там, където са в момента, мен дори ме е срам да нарека мястото. Те не са превишили по никакъв начин правата си, изпълнявали са служебни задължения, които не са прекрачени по никакъв начин, заяви пред БНТ съпругата на Иво Иванов – Светла. Главният прокурор Сотир Цацаров също поиска делото да бъде върнато за преразглеждане. ВКС трябва да се произнесе по въпроса на 14 юни.

Петимата благоевградски полицаи Мирослав Писов, Янко Граховски, Георги Калинков, Борислав Механджийски и Иво Иванов излязоха с обръщение от затвора в Бобов дол. В част от обръщението си те заявиха: „Смъртта на Ангел Димитров “Чората” няма връзка с нашите действия по време на задържането му. В нито един момент от минутите, в които се проведе операцията, не сме имали дори и съмнение, че животът му е в опасност. Употребената от задържащите го сила е не само допустима, а и изисквана от закона в този случай предвид поставените задачи и оказаната съпротива от лицето. Преминахме 4 съдебни инстанции, при които чухме тежки присъди, за да уважи съдът многократните ни искания за допускане на независима съдебномедицинска експертиза. Днес сме в затвора, като съдиите от ВКС Ружена Керанова, Валя Рушанова и Невена Грозева незаконосъобразно и несправедливо потвърдиха първоинстанционната присъда на СВОС от 2008 г., издадена единствено въз основа на експертизата, направена от проф. Стойчо Раданов и проф. Цанка Юрукова. А след това са направени 5 други медицински експертизи – от 17 български лекари, водещи специалисти, които отричат категорично първоначалното поръчково заключение и казват – действията на полицаите нямат връзка с настъпилата смърт. Не разбираме защо сме осъдени по този унизителен начин – ние не сме извършили убийство. И тези съдии признаха установеното по делото, че Не е нанасян побой, че няма черепно-мозъчна травма, че няма руптура на аортата! Невинни сме, а сме осъдени като един – полицаи – умишлени убийци”.