В Бобов дол искат нов водопровод за рилска вода

Настояват МРРБ да финансира проектирането на 25 км трасе от ВЕЦ –Самораново до миньорския град и подмяна на водопроводите на Мало село, Големо село, Шатрово и Долистово

 

Нов водопровод за рилска вода искат да строят бобовдолци. С решение на Общинския съвет управата на Бобов дол е упълномощена да настоява пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството за отпускане на средства за проектиране на довеждащ питеен водопровод от ВЕЦ- Самораново до миньорския град. Ще се настоява и за финансиране за ремонт на довеждащите водопроводи за Мало село, Големо село, Шатрово и Долистово.

„Повече от 20 г. в Бобов дол и още няколко села пием вода от дюкер „Дяково”, т. е. от тръбата за завиряване на язовира. Тази вода не се пречиства и е недостатъчно, идват по 5-6 л/ сек. Освен това водопроводът непрекъснато аварира, на няколко места по трасето – в местността Асаро в Мламолово и в района на затвора в Бобов дол, има свлачища. В същото време разходът за оператора „Кюстендилска вода” е много голям. Водата се взима с две помпи на ток, които са повредени още преди 30 г.,  тези повреди не могат да се отстранят и дружеството трупа загуби. Най-лошото е, че ние пием непречистена вода.. Проблемът е много сериозен и ако този водопровод се изгради, веднъж завинаги ще бъде решен. Затова преди две седмици организирах среща на управителя на „Кюстендилска вода”, бивши шефове на клона на дружеството в Бобов дол, запознати с проблемите, и депутата Бойко Клечков, който много ни съдейства за предстоящото изграждане на Спешния център и за водоснабдяването”, обясни Валери Радлев – общински съветник от БСП, който е част от Постоянната комисия  по устройство и развитие на територията и общинска собственост към  минипарламента.

По предложение на общинската съветничка от ГЕРБ Росица Борисова е взето решение в проекта за новия водопровод от ВЕЦ – Самораново да се включи и подмяната на довеждащите водопроводи за Мало село, Големо село, Шатрово и Долистово, които са част от така наречения „ рилски водопровод”.

По предварителни изчисления съоръжението ще струва между 15 и 25 млн. лв. „Точни разчети ще се правят тепърва, но грубо казано за водопровода ще са необходими 15-25 млн. лв. Ще настояваме държавата да осигури финансиране. Има възможност да се отпуснат средства и по европейски програми, включително по Зелената сделка, но затова е още рано да говорим. Заел съм се и ми предстои среща с държавници на високо ниво, от които търсим съдействие. Задно с общинското ръководство сме длъжни да направим всичко възможно за подобряване на водоснабдяването на населението”, коментира Радлев.

Трасето, за чието изграждане се настоява, е 25 км – от долния изравнител на ВЕЦ- Самораново до хлораторното помещение за питейна вода на Бобов дол.