В Големо село ще изградят паметна плоча на участниците във войните

Инициатор е Рангел Иванов, подкрепят го местното читалище и дупнишкият музей. Бившият общински съветник в Дупница Вергил Кацов ще помага за набирането на средствата

Юлияна КОЛЧАКОВА

Паметник на участниците във войните възнамеряват да изградят в бобовдолското Големо село. За целта ще бъде учреден инициативен комитет и ще стартира кампания за набиране на средства за монумента, за който трябва да се изработи проект, както и да се определи мястото. Идеята е на Рангел Иванов –потомък на големоселския род Чорбаджийски, чиито представители са участвали в 5 войни, дългогодишен активист на БЗНС и бивш кмет на Големо село, и негови съмишленици. Тя е подкрепена от местното читалище „Разметаница 1919” начело с председателката Катя Станкева. Има подкрепата и на бившия общински съветник от коалиция „Народен съюз” в Дупница Вергил Кацов. Със съдействие се ангажира и Анелия Геренска -директорът на Историческия музей в Дупница, откъдето ще помогнат за издирването на участниците във войните чрез Военния архив.

Родолюбивата инициатива бе обявена днес на тържество в читалището в чест на свети Георги Победоносец, почитан като покровител на Големо село, и Деня на храбростта. Начинанието благослови свещеникът на селото Венцислав Ангелов, който отслужи водосвет и поръси присъстващите със светена вода за здраве.

Отец Венцислав Ангелов отслужи водосвет

Прегърнахме идеята на г-н Рангел Иванов, който заедно с млади хора инициатори, иска да бъде изградена паметна плоча на участниците във войните от Големо село. Бай Рангел е наследник на рода Чорбаджийски, от който трима души са били участници в 5 войни. Той е запазил информация, за да почете делото на неговия баща, дядо и прадядо – трима души, участвали в Първата световна, Балканската, Междусъюзническата, Втората световна и Сръбско-българската война. Бай Рангел е възстановил стари снимки, които дари на читалището. Това е нещо, за което заслужава поклон. От всяка къща, от всеки дом са отишли хора на фронта – бащи и синове, и не се е знаело кой ще се върне. Знаем с каква трепет са ги очаквали”, каза през сълзи Катя Станкева. Тя посочи, че Рангел Иванов е подарил на читалището снимките на своите прадядо, дядо и баща –Александър, Иван и Стойне Чорбаджийски, участвали във войни, и подчерта, че неговите предци са дарили имот на местната черква.

Мястото се намира срещу училището и се нарича Свети Георги. Свещеникът има идея догодина на 6 май да направим литийно шествие от черквата до оброчището. Там преди много години хората са правели обяда на Гергьовден – носели са си агнетата, погачите. Идеята е догодина на 6 май да направим шествието с иконата и да отдадем почит на хората, които са дарили мястото”, допълни председателката на читалището.

Искаме да направим тази паметна плоча на всички участници във войните от Големо село, за да може на 6 май да се събираме на плочата и да се знае, че Големо село все пак е дало нещо на България. Големо село е дало над 10 военни, сред които полковници, от Големо село имахме министър на здравеопазването, началник на следствена служба. Големо село заслужава и на нас се пада тази чест да направим паметната плоча”, каза Рангел Иванов. Той подчерта, че се гордее с факта, че дедите му са дарили имот на черквата. И допълни: „През 1991 г. Големо село беше 1 200 човека, сега сме 380. Селото е в застой, но вярвам, че ще се съживи, ако културната и черковна дейност се възстановят. 45 рода са дошли и са създали селото. Както в цяла България, хората се разцепиха, но вярвам, че с Божията помощ ще постигнем обединение”.

Вергил Кацов обеща подкрепа на идеята на дългогодишния си съпартиец. „Когато отворите дарителската кампания, ще участвам активно в нея. Поемам ангажимент пред бай Рангел, ще поканя и мои приятели да участват в кампанията. Аз не се съмнявам, че това, което подемате, ще има успех и ще ви кажа защо. Преди години, когато аз бях младеж, на 9 юни бай Рангел организираше мероприятие в местността Крушовица. В началото отивах по задължение, след това започнах да ходя по желание, а в последните години имам необходимост да отида там. Т.е. това, което прави бай Рангел, е заразително. Наистина е заразително и затова е обречено на успех”, заяви Кацов, който бе специален гост на събитието.

По време на тържеството Катя Станкева връчи грамоти на помагащи на читалището. Рангел Иванов получи грамота за направени дарения – юбилейна монета с лика на Васил Левски, книга за Апостола и фотоси на своите родственици. Бившият учител по история Евтим Венев бе удостоен с грамота за дарение на Библия – издание на Българската православна църква, и други книги. Йордан Станкев получи грамота за подкрепата и насърчаването на читалището в съвместната му дейност с черквата. Грамотата на Виктор Иванов е за това, че е подарил портрет на светите братя Кирил и Методий.

Анелия Геренска подари на читалището фотодокументален албум за ген. Георги Тодоров – водача на Седма рилска дивизия, в която са били част от участниците в Балканските войни от Големо село. „Много важно е националната ни история да бъде пречупена през личната история”, отбеляза Геренска.

В читалището бе обособен кът с дарения и ценности, сред които брой на вестник „Земеделско знаме” от 1918 г., възстановени снимки на предците на Рангел Иванов и др.

Всички, които имат информация, свързана с участието на техни предшественици във войните, бяха призовани да я предоставят. Организаторите апелираха още за предоставяне на читалището на документи или снимки от войните, с които да се оформи кът.