В Делян ще строят овчарник за 1 000 животни

Обектът ще снабдява с животни бъдещата кланица на Стоил Петрунов

Овчарник ще бъде изграден в дупнишкото село Делян, съобщават от  РИОСВ-София. В екоинспекцията е внесено инвестиционно намерение от „Дива джи” ООД – София, за изгражадене на овчарник за 1000 животни, предназначени основно за месо, и в непосредствена близост на торище, обслужващо овчарника. Максимумът от 1 000 животни ще бъде достигнат за период от 4 години, става ясно от докукументите. В сградата ще се предвидят всички необходими съоръжения за модерно отглеждане на овцете и за осигуряване на необходимия им комфорт. Освен боксовете ще се оформят и склад за фураж, обслужващ блок за персонала, лекарски кабинет с необходимите помощни помещения и сравнително опростена доилна за собствени нужди. Отглеждането на овцете ще се извършва по класическата схема, описана подробно в технологичната разработка.

Около площадката е изградена необходимата инфраструктура – път, трафопост, селски водопровод.

На площадката се предвижда изграждането на допълнителни селскостопански постройки- навеси, необходими за съхранение на селскостопанска техника, необходимия селскостопански инвентар. Ще се монтира пречиствателно съоръжение с биологично пречистване за битовите отпадни водина обслужващия блок.

Овчарникът ще бъде изграден в собствена нива от 5 213 кв. м, намираща се в м. Карален валог. Инвеститорът има положително становище от ОД „Земеделие”-Кюстендил за изграждане на едноетажна постройка за съхранение на селскостопанска продукция и инвентар, в това число на помещения за обитаване, и за сграда за съхранение на растителна и животинска продукция в споменатия имот. Разполага и с положително становище на кюстендилската дирекция по земеделие за изграждане на сгради за отглеждане на животни и за съхранение на селскостопански машини.

Торището ще бъде в собствена нива от 4 995 кв. м в същата местност. Торовите маси ще се депонират на съседна собствена площадка, като се изключва възможност за осъществяване на контакт с подпочвени води. От предвидения начин на отглеждане на животните не се очаква замърсяване на въздуха. Торовете, които  ще отлежават на съседна площадка, ще се превръщат в компост. Торовите маси ще се транспортират до бетонни ями.

На площадката на овчарника ще се изградят изграбна яма за отпадни води и биологично пречиствателно съоръжение на битовия възел, пише още в инвестиционното предложение. Фирмата иска от РИОСВ да изготви ОВОС.

Както писахме, преди дни екоинспекцията съобщи за внесено инвестиционно намерение от „Дива джи” със собственик Стоил Петрунов за изграждене на кланичен пункт с транжорна в Делян.

Припомняме, че фирмата смята да отвори малко месодобивно предприятие с транжорна за добив на месо от дребни и едри преживни животни, собствено производство.

Юлияна КОЛЧАКОВА