В Кюстендил отбелязаха 77-ата годишнина от спасяването на българските евреи

В знак на признателност към петимата кюстендилски спасители бяха поднесени венци и цветя на паметника на Димитър Пешев

 

 

С церемония бе отбелязана 77-ата годишнина от спасяването на българските евреи в Кюстендил. Жертвите от Холокоста бяха почетени с едноминутно мълчание. В знак на признателност към петимата кюстендилски спасители Димитър Пешев, Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев бяха поднесени венци и цветя на паметника на Димитър Пешев в центъра на града.

Представители на Областна управа в лицето на губернатора Виктор Янев и секретаря Гергана Михайлова, както и Общинска администрация, в лицето на кмета Петър Паунов и четиримата му заместници, сведоха глави пред тяхното дело. Цветя поднесоха още общински съветници, представители на политически партии, членове на организацията на евреите в България “Шалом” и малцина граждани.

“За да ни има днес, някой в миналото твърдо се е борил. За да сме тези, които сме. Някой в миналото вместо нас е пренесъл трудно бреме. Днес 77 години от спасяването на българските евреи от Холокоста, предпочитаме отново и отново събитията от 1939-43 г. В национален и международен план тази история поражда потресаващи въпроси, хвърлящи светлина върху един мракобесен геноцид. За зверства, породени от расизъм, за жестокости. В Кюстендил на 8 срещу 9 март 1943 година въздухът се нажежава от смут, от страх и обществено напрежение. Към София тръгва кюстендилската делегация в защита на евреите и търсеща спасение за тях, в лицето на депутата Петър Михалев, търговеца Асен Суичмезов, учителя Владимир Куртев и адвоката Иван Момчилов. Димитър Пешев инициира остро протестно писмо до Богдан Филов против депортацията на евреите, подписано от 43- ма народни представители. Те са участници в Кюстендилската акция, довела до спасяването от депортация на 48 хиляди български евреи и се стига до осуетяване. Днес ние, наследниците, имаме ценното морално наследство, което предците са извоювали и отстоявали с цялата си човешка същност. Отчитайки грешките и пропуските, в крайна сметка в България доброто побеждава злото. 48 000 евреи никога не тръгват към Холокоста. Поклон пред паметта на загиналите в Холокоста! Поклон пред паметта на спасителите на българските евреи”, се каза в словото по време на церемонията.