В условия на пандемия! Творческата година в дупнишкото читалище “Зора” започва на 15.09. само за част от школите

Разкриват обучение по английски, испански език и народно пеене?

 

Школи по английски и испански език и по народно пеене обмислят да разкрият в читалище „Зора 1858”. В условията на пандемията творческата учебна година започва обичайно на 15 септември, но само за част от обучаващите се в читалището, при спазване на противоепидемичните мерки. Връщат се децата в школите по пиано и китара, които са до 18 г. и се обучават индивидуално, и хората от всички състави (хористи, възпитаници на формациите за народни танци) над 18-годишна възраст, разделяни на групи по 10 човека.

Във връзка с временните противоепидемични мерки дейността на децата от школите и формациите, които са до 18 г. и заниманията и репетициите им се провеждат групово, ще се възобнови по-късно – от 1 ноември. Очаква се в началото на ноември в читалището да се върнат възпитаниците на школите по балет и изобразително изкуство.

„Имаме намерения тази година да разкрием школи по английски и испански език, както и по народно пеене, за които има търсене. Решението ще бъде взето в четвъртък от читалищното настоятелство. Ако получим зелена светлина за реализацията на идеята, ще започнем да набираме кандидати и ще обявим и вакантни позиции за преподаватели по езиците и вокален педагог. Има желаещи, но ще бъдат назначени хора съобразно тяхното образование и стаж по специалността”, съобщи организаторът в читалището Петя Хаздай.

„Въз основа на заповедта на министъра на здравеопазването за временните противоепидемични мерки от 2 септември председателят на читалището издаде заповед, с която от 7 септември до 31 октомври обучението в школите и репетициите за деца до 18 г., където заниманията са по групи, са преустановени. Затова децата от балетната и школата по изобразително изкуство не могат да идват.

Заповедта не важи за хората, които са над 18 години и се разделят на групи от по 10-ина души. Това са танцьорите от съставите за народни танци, групата за фолкфитнес и хористите. Репетициите на Смесения хор „Рилски звуци” започнаха по-рано, тъй като те като състав загубиха много време заради пандемията. Не репетираха месеци наред. Хорът е и с нов диригент – Яна Чинова, с която работят от около два месеца и половина, след напускането на предишния диригент Огнян Митонов.

Обичайно творческата учебна година за формациите и школите, за които забраната не е в сила, започва на 15 септември. На този етап заниманията и репетициите си в читалището могат да провеждат и възпитаниците на школите и формациите под 18-годишна възраст, чието обучение е индивидуално. Така от 15 септември в читалището ще могат да работят децата от школите по пиано и китара.

Всички, които провеждат занимания, спазват изискването за запълване на 30% от капацитета на помещението, за отстояние на 1,5 м, носене на защитни маски. Осигурени са дезинфектанти и мерките се спазват и от служителите в читалището и библиотеката, и от посетителите. Обмисляме да има дистанционно обучение за езиковите школи и за школата по народно пеене, но този въпрос ще бъде решаван, след като те бъдат разкрити”, обясни Петя Хаздай.

Стана ясно, че школата по балет е с постоянен състав от 15-20 деца, школите по пиано и китара имат по 15 възпитаници. Хористите са около 50. Школата по рисуване е с 15 възпитаници. Във формациите по народни танци, част от които са деца, са около 140 души.Юлияна КОЛЧАКОВА