Георги Караколев: Мечтата ми е да изграждам качествени състезатели, които да прославят Петрич

Първият републикански шампион по бокс в града, днес – главен треньор на БК „Лъвовете”, разказва за спомените, успехите и мечтите си

 

Освен с футбола, хандбала, борбата, леката атлетика, в последните няколко години Петрич стана известен и с бокса. Основна заслуга за успехите в този вид спорт е на 25-годишния млад и ентусиазиран човек Георги Караколев.

Той започва да обучава около 20 състезатели в този вид спорт от 19.11.2018 г., ползвайки под наем помещение в сградата на ВМРО. От 2020 г. СКБ „Лъвовете” ползва едно от помещенията в спортна зала „Серафим Бързаков”, и всичко това бе дело на кмета на общината Димитър Бръчков. Караколев оцени това по достоен начин, новата модерна зала привличаше все повече и повече състезатели и така се стигна до бройката над 80, като има представители във всички възрастови групи. Трудът му не остана напразен. Върхът на успехите на клуба бе през 2022 година.

Гeopги Kapaкoлeв e poдeн  нa 25.03.1997 г. Cpeднoтo cи oбpaзoвaниe зaвъpшвa в 153-тo cпopтнo yчилищe „Heoфит Pилcки” – гp. Coфия, пpoфил „Бoкc”. 
Зaпoчвa дa тpeниpa бoкc нa 11 гoдини в мecтния Cпopтeн клyб „Дpaгoтa” – Пeтpич c тpeньop Илия Пeнeв, къдeтo ocтaвa пeт гoдини. Ha 14-гoдишнa възpacт пeчeли иcтopичecкa титлa зa пeтpичкия бoкc, кaтo cтaнa пъpвият peпyбликaнcки шaмпиoн зa южния гpaд в тoзи вид cпopт. Гoдинa пo-къcнo пeчeли кyпaтa зa нaй-дoбъp бoкcьop, вpъчeнa мy личнo oт Kyбpaт Пyлeв нa cилния бoкcoв тypниp “Haдeждa” c нaд 100 yчacтници.
Ha 16-гoдишнa възpacт cтaвa oблacтeн шaмпиoн зa мъжe.
Cлeд кaтo зaвъpшвa 8-и клac, ce пpeмecтвa дa yчи в cпopтнo yчилищe в гp. Coфия, къдeтo гoдинa и пoлoвинa ce cъcтeзaвa зa eдин oт нaй-дoбpитe клyбoвe пo бoкc в Бългapия – “Cтopм” (Coфия), пoд pъкoвoдcтвoтo нa Йopдaн Mитeв. Cлeд тoвa e тpaнcфepиpaн в бoкcoв клyб „Лoкoмoтив” (Coфия) пoд pъкoвoдcтвoтo нa ceгaшния тpeньop нa нaциoнaлния oтбop зa ученици и юнoши Бopиcлaв Гeopгиeв.

Това бе и основната причина да се направи едно обширно интервю с него, като със задоволство отговори на всички зададени му въпроси.

– Кое те накара да се захванеш с този вид труден  спорт – бокса? Чия беше идеята за основаването на СК “Лъвовете”?

– Като малък бях доста хиперактивно и буйно дете и от тогава обичам да спортувам. На 7-годишна възраст започнах да се занимавам с хандбал, тренирах около 2-3 години, след това като всяко малко дете ми омръзна и исках да опитам нещо ново. Пробвах с джудо и самбо, но и това не беше моето. И така, на 11-годишна възраст за пръв път стъпих в боксовата зала и ми хареса много. След няколко месеца тренировки започнах да участвам в състезания и след като усетих адреналина и тръпката след първата ми среща,  се запалих още повече. С времето боксът за мен се превърна не просто в спорт, а в начин на живот.

– Чия беше идеята за създаване на Боксов клуб „Лъвовете”?

– Идеята за създаването на клуба е лично моя! Cъздaдox бoкcoвия клyб зapaди любoвтa ми към бoкca, тoвa бeшe дeтcкaтa ми мeчтa. Иcкax дa paзвия бoкca в Пeтpич и смело мога да твърдя, че вече го направих! За четири години от основаването на клуба имаме множествено медали, грамоти, купи, отборни и индивидуални награди от републикански шампионати и турнири. През 2019 г.  спечелихме отличието на Община Петрич – „Най-проспериращ клуб на Община Петрич“, а през 2021 “Отбор на годината” на община Петрич. И с двете отличия бяхме удостоени на церемониите „Спортист на годината” на община Петрич.

– Кога бяха спечелени първите медали, от кои състезатели и на какво състезание?

– Първия медал в клубната ни история бе спечелен на 09.03.2019 г. на ДЛОП I кръг и Купа България – младежи – от  Стоян Ангушев, който в момента е помощник треньор в Боксов клуб “Лъвовете”.

– Изградена ли е изцяло пирамидата в клуба?

– Да, пирамидата в клуба в изградена изцяло.  Тренираме на 3 групи: първата група са най-мъничките деца от 4 до 9-годишна възраст. Втората група са жени, третата са мъже (състезатели и любители). Общо сме около 80 души.

– Колко състезатели и в кои категории тренираш в момента?

– Тренирам около 30 – 40 състезатели във различни възрастови групи и теглови категории.

– Как се справяш сам?

Кубрат Пулев награждава Георги Караколев с купа за най-добър състезател на боксов турнир „Надежда“, когато е на 15 години

– Влагам всичко от себе си в залата и го правя с най-голямо удоволствие. Обичам да работя с хора и мисля, че имам подход. Тренираме с майтапи и игри, но децата имат голям респект към мен и ме слушат. Също така както споменах по-горе, Стоян Ангушев и Иво Стойчев ми помагат много с развиването на състезателите, за което съм им много благодарен.

– Достатъчна ли е материалната база за нормално провеждане на тренировките?

– Да! Гордо мога да кажа че имаме една от най-добрите и оборудвани боксови зали в страната, за което благодаря на г-н Димитър Бръчков – кмет на Община Петрич.

– Колко труден е пътят на един млад треньор по-бокс в България, какво е усещането да си в ъгъла?
– Пътят е дълъг, не е лесно, както психически, така и физически. Доста от ежедневието си отделяш за тренировки, но един доволен и изпълнен със светлина детски поглед те кара да забравиш всички трудности. Казват, че ако обичаш работата си и това, което правиш, няма да ти се налага да работиш нито един ден през живота си. За някои хора е средство за прехрана, а за мен – призвание и начин на живот.

Уceщaнeтo дa cи тpeньop e cъвceм paзличнo oт тoвa дa cи cъcтeзaтeл. Koгaтo aз cъм нa pингa, кoнтpoлиpaм cитyaциятa, a кoгaтo cъм в poлятa нa тpeньop, нaпpeжeниeтo e мнoгo пo-гoлямo.

  • С какви качества според теб трябва да разполага един треньор на деца и подрастващи?

– На първо място трябва да си много търпелив. Трябва да умееш да предразполагаш децата към тренировките, да ги учиш кое е правилно и кое не. Спортът възпитава, учи децата на дисциплина и в много случаи помага за цялостното развитие на едно дете. Аз също съм бил на тяхното място и обикновено знам как се чувстват и как да ги предразположа. В много ситуации трябва да си строг и да имат респект към теб, но в други – един треньор трябва да намери “детето” в себе си. Така децата се отпускат и се привързват към треньора си!

– Какви са най-често срещаните проблеми, с които се сблъсквате при работата с подрастващите?

– Проблеми не бих казал. По-скоро трудности с това да превъзпиташ едно малко дете, да промениш навиците му. Това, че трябва да изпълнява каквото му се казва и показва, да слуша докато треньорът му говори, да разбере, че вече не е в детската градина или вкъщи. В залата и на ринга трябва да има дисциплина. Когато идват малки деца, подрастващи, винаги това е най-трудното. Да промениш мисленето и държанието на едно дете. Но това е съвсем нормално, всички сме били така, просто изисква повече време и повтаряне на едни и същи неща по много пъти, също така и наказанията помагат доста. Търпението с децата е най-важното!

– Как се справяш финансово?

– Нашият официален спонсор Иван Изгоренков собственик на “Ван-Кар” такси, ни помага изключително много, също така получаваме финансова помощ и гориво за състезанията от Община Петрич в лицето на кмета Димитър Бръчков.

– Каква бе спортната 2022 година за клуба? Какво спечели в отделните първенства и турнири и кои бяха призьорите в различните категории?

– 2022 е повече от прекрасна за нашия клуб! Това е най-успешната ни година. Имаме първият ни Републикански шампион в лицето на Марио Бойчев, а след него още доста други Републикански шампиони. Имаме завоювани 3 отборни купи, 55 медала от републикански първенства и турнири, от които 38 златни, 14 сребърни и 3 бронзови медала и още редица индивидуални купи и грамоти за състезателите ми. За първи път в боксовата история на гр. Петрич организирахме Боксов турнир “Лъвско Сърце”, който ще стане традиция и ще се организира от нас всяка година. Два пъти бяхме домакини на ДЛШ и ДЛОП, в които участваха клубове от цялата страна, с което развихме бокса в нашия красив град. Ще съобщя част от медалистите ни от турнири и републикански първенства, които са гордост за нашия клуб:

  1. Симеон Соколов – 32 кг, Двукратен шампион на България и Вицешампион на България за 2022 1-во място Боксов турнир “Лъвско Сърце”, 1-во място Боксов турнир “Смело Сърце”
  2. Найден Димитров – 56 кг, Двукратен шампион на България и Вицешампион на България за 2022 1-во място Боксов турнир “Лъвско Сърце”, 1-во място Боксов турнир “Смело Сърце”
  3. Марио Бойчев – 70 кг, Двукратен шампион на България и бронзов медалист на ДЛШ за 2022
  4. Иван-Ангел Янкулски – Шампион на България, Вицешампион на България за 2022
  5. Емил Славчев – 71 кг, Шампион на България, Вицешампион на България за 2022, 1-во място Боксов турнир “Лъвско Сърце”, 1-во място Боксов турнир “Смело Сърце”
  6. Янислав Шамбов – Двукратен Вицешампион на България за 2022, 1-во място Боксов турнир “Смело Сърце”

–  Какво си пожелаваш за 2023 година?

– На първо място пожелавам на мен и на всички от залата да са здрави, да няма контузени, залата да е пълна, както през миналата година, дори и повече,  и да продължаваме да виждаме щастието в очите на нашите деца, след постигането наголеми спортни успехи!

Ташко СУЛЬОТОВ