Герджиков оправда министрите си, че ползват коли на НСО

 

35-12-03-gerdjikovПремиерът Огнян Герджиков обяви, че е право на министрите да решат да ползват ли коли на НСО или да спазят решението от 2016 г. за спиране на тази практика.

“Във връзка с появилите се медийни публикации, министър-председателят нареди необходимата проверка и разпространяването на коректна информация по темата за специализирания транспорт, осигуряван от НСО”, съобщиха от правителствена информационна служба.

В съобщението се изтъква, че според действащия от 1.11.2015 г. Закон за НСО, списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, но чл. 21 уточнява, че „Специализиран транспорт” в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд,  заместник-председателите на НС, председателя на ВКС, председателя на ВАС, омбудсмана, кмета на столицата.

С решение на МС от април 2016 г. е преустановено ползването от зам.-министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт НСО, уточняват от служебния кабинет.

Когато миналата година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши да свали министрите си от лимузините на НСО, за да се пестят разходи на държавата, той заяви:

“Всяко министерство има служебни автомобили, които могат да се ползват от министрите”.

 

Снимка:

Огнян Герджиков