Гимназисти от Банско споделят мечтите си на пътуваща кулинарна трудова борса

По улиците на Банско ще се движи пъстър микробус с кулинарни изненади. Това е Пътуващата кулинарна трудова борса, в която се включиха ученици от Гимназията по туризъм „Алеко Константинов” и децата, младежите и възрастните с увреждания от Дневен център „Здравец”.

В продължение на половин година всички те се обучаваха на различни умения, свързани с готварството, представянето на храната и ресторантьорството. Обменяха опит, идеи и емоции както в учебната кухня на професионалната гимназия, така и в миникухнята на дневния център. Браха ароматни билки, правиха домашно сладко и класически български туршии.
В пътуващата кулинарна трудова борса те представят своите кулинарни изненади пред потенциални бъдещи работодатели и споделят с тях мечтите си за бъдещето и за своята професионална реализация.
Пътуващата „Кухня на приятелството” ще стигне и до Центъра за настаняване от семеен тип в с. Места, за да зарадва хората там с домашно сладко, домашни курабии, чай от лековити билки и още куп кулинарни изненади, приготвени с любов от децата и възрастните, ползващи услугите на Дневен център „Здравец” и ученици от професионалната гимназия.
Събитието се организира от Сдружение „Избор” с изключителната подкрепа на община Банско и колектива на професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – Банско, споделя д-р Райна Томанова-Глушкова, председател на сдружението. Пътуващата кулинарна трудова борса е заключителна част на проекта „Кухнята на приятелството”, финансиран от Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ), който има за цел да покаже възможностите за трудова реализация на хората с интелектуални затруднения в община Банско, пояснява д-р Глушкова, която е майка на син с интелектуални затруднения.
Идеята на организаторите на борсата е да покажат ресурса на хората с интелектуални затруднения и да увеличат шансовете им за трудова реализация.
Първоначалните им усилия са насочени към обучението на 10 – 15 лица с интелектуални затруднения на конкретни трудови дейности, свързани с готварството и ресторантьорството, а след това към организиране и провеждане на самозастъпническа «Кулинарна трудова борса». Надеждата на хората от Сдружение “Избор” е да се мотивират между 5 и 8 работодатели да наемат хора с интелектуални затруднения или пък да ги включат като доброволци в трудови дейности. Но за да се постигне това, е нужно преди всичко да се повиши общественото разбиране за правото на труд на хората с интелектуални затруднения и възможностите за реализирането му.
От “Кухнята на приятелството” ви пожелаваме да сте здрави и да продължите да вярвате в чудеса. Заедно можем повече! – емоционално се обръщат към всички участници в борсата.