Главен комисар Николай Николов: Пожарната има нужда от нов закон

Пожарната има нужда от нов закон, който да даде устойчивост и перспектива за развитие на огнеборците и да се надгради държавната система за намаляване на риска от бедствия и за се осигури по-добра реакция. Това заяви във Велико Търново главен комисар Николай Николов, директор на Националната служба “Пожарна безопасност и защита на населението”.
Отделяното на пожарната от МВР заедно със спешния телефон 112 в държавна агенция към Министерски съвет на пряко подчинение на премиера е тема на политическо решение, което трябва да бъде взето със закон, коментира във Велико Търново главен комисар Николай Николов.
Поне 20 милиона лева ще бъдат инвестирани до края на годината в противопожарните служби в страната, за да се подобрят условията за безопасност, сигурност на огнеборците и по-добри битови условия. В най-скоро време за над 2 милиона лева ще бъдат осигурени дрехи и лични предпазни средства за пожарникарите, посочи още главен комисар Николов, който откри във Велико Търново националното ученическо състезание за защита на населението.
Около 3200 доброволци в страната дават дежурства при превантивните дейности. Темата за активиране на доброволчеството ще бъде обсъдена тази седмица на национален форум. /БНР