Главният готвач на 5-звезден хотел в Банско отличен с престижна награда

  • Шеф Никола Тодоров: Това е моментът, в който всички усилия и многобройни часове упорита работа си заслужават

  • Малкият му син Матео се роди насред карантината в Банско

 

2020 година ще остави отпечатък в живота на всеки човек по света. За повечето хора – с отрицателен знак. Малцина я определят като добра. Един от щастливците е шеф Никола Тодоров – главният готвач на 5-звезден хотел в Банско.

Запомнящата се 2020 година завърши бляскаво за него и екипа му. Ресторантът, в който работи, беше отличен с награда „Bulgaria’s Best Hotel Restaurant 2020“ от World Culinary Awards. Гласуването се проведе на официалния уебсайт на организацията от 19 до 26 декември 2020 г., като в него се включиха много професионалисти от индустрията и туристи. Класацията има за цел да повишава стандартите в кулинарната индустрия и е създадена с мисията да служи като окончателен еталон за върхови постижения в кулинарната сфера, мотивират участието си в съревнованието мастер шефове. „Това е моментът, в който всички положени усилия и многобройни часове упорита работа си заслужават. Огромни благодарности към всички, без които нямаше да стигнем дотук!”, развълнувано заявява шеф Никола Тодоров. А повод за вълнение има, защото средиземноморският ресторант за първи път е номиниран от Световните кулинарни награди за най-добър хотелски ресторант на България 2020 и печели безапелационно наградата. Както и доверието на Италианската търговска камара, която го сертифицира преди две години като посланик на италианското качество.

Шеф Тодоров върви към това признание неотклонно и без колебание години наред. Със страст и емоция на ценител и откривател и с дисциплина и издръжливост на спортист. Все през същата необичайна 2020-а, на 23 ноември, шеф Тодоров отбелязва важна за него годишнина. „Точно преди 15 години започна истинският ми професионален път, път, изпълнен с много трудни моменти, моменти на щастие, на гордост и на стремеж към усъвършенстване. През годините срещнах много различни хора, в различни части на света, от които съм научил много, за което им благодаря, благодаря и на моето семейство за търпението и подкрепата през всичките тези години”.

Професионалният път на майстора минава през кухните на хотели в България, Турция, Йордания, Словения и Русия. Докато идва моментът, в който морското чедо от Варна акостира в Банско. По всичко изглежда за дълго, макар и не такива да са били намеренията му, когато в първата си утрин в Банско, стреснат и дори уплашен, вижда натрупания през нощта 50-сантиметров сняг. На везните за оставането в Банско натежава възможността за добра професионална реализация, но, разбира се, винаги има намесени и жени. Едната е благоевградчанката Ангелина – жената зад гърба на успелия шеф, а другата е изящната като статуетка на балерина осемгодишна Андреана, която е… шеф на шефа.

Известен в своите професионални среди и в приятелския си кръг, все през същата 2020 година, шеф Тодоров и неговата жена неочаквано се оказват в центъра на публичното внимание в България, а най-интимният момент в семейния им живот се превръща в символ на надежда за всички. Навръх Благовещение – 25 март, в Банско идва благата вест за раждането на Матео – синът на Никола и Ангелина. Знаменателно и радостно събитие, съпреживяно от целия град, който тогава е в осмия ден на карантината. Бременността на майката налага планирано раждане в столична болница със специален екип от лекари, а препятствията пред Ангелина да стигне до там са много. В еднаква степен и влизането, и излизането от Банско са трудни или почти невъзможни. Тъй като не са жители на Банско, при специален режим двамата могат да излязат от града, но не могат да се върнат в него, докато не се вдигне карантината. От друга страна, нито могат да оставят сама малката Андреана, нито роднини могат да дойдат в Банско да я гледат. Остава като единствен вариант Ангелина да отиде сама да роди в София и сама да се върне с бебето. Напрежението е огромно заради многобройните неизвестни. Никога до този момент в България не е налагана карантина на селище, медицинските протоколи не са изработени, новият коронавирус не е проучен.

В организацията от извеждането на майката от Банско, транспортирането й до София, приема в болницата и раждането до връщането у дома се включват мнозина. Общинският кризисен щаб поддържа непрекъсната връзка с Никола, с РЗИ, с болницата и Областния кризисен щаб. До щастливата развръзка!

На бял свят идва Матео – здраво бебе с идеални размери 52 см и 3,650 кг. Родителите са безкрайно щастливи, а банскалии приемат появата му точно на Благовещение като най-добра поличба. Малкият Матео, именуван с библейското име на един от апостолите на Христос, се оказва в пряк и преносен смисъл първият, пробил бариерата на карантината.

Като истински стълб на порасналото семейство, шеф Тодоров споделя, че не са били много притеснени. „Карантината на нас ни се отрази добре, защото прекарахме много време заедно и имах повече време да се развихря в домашната кухня.”

Очевидно вихренето в домашната кухня е било вдъхновено и ползотворно, щом няколко месеца по-късно изстрелва ресторанта на шеф Тодоров на върха на световната кулинарна класация.

За всички, които не могат да пробват неговата гурме кухня, е достъпна зрителната наслада от фотографиите на блюдата, аранжирани с артистизъм и финес, които дават заявка за звезди „Мишлен”.