Големият маестро Мартин Пантелеев свири Бах в Гигинския манастир

Колоквиум на тема „ Пътят към храма…” ще се проведе на 8 юли в Църногорския манастир „Св. кв. Козма и Дамян” край брезнишкото село Гигинци. Поканени да участват в дискусията са представители на държавната власт, духовенството, неправителствените организации, хора от местния и регионалния бизнес.

Форумът е част от програмата на Църногорския събор „В сърцето на Граово”. “Тази година заради очакваните валежи на 9 и 10 юли фолклорната програма на събора бе отложена за 16 и 17 юли, а датата на колоквиума остана непроменена. Той се организира от неправителствената организация „Краищенско Светогорие”, като акцентът е поставен върху довеждащата инфраструктура“, каза областният управител на Перник Кирил Стоев.

Идеята на колоквиума е да поставим началото и първите стъпки на нормативни промени, които ще улеснят достъпа до възстановените храмове на нашата територия и едновременно с това да създадем туристическа дестинация Краищенско Свотогорие”, заяви още Стоев.

Колоквиумът ще започне в 16 часа, а след приключването му солов концерт – цигулка на Фиалата на манастира ще изнесе Мартин Пантелеев. Маестрото ще озвучи манастирския двор с произведения на Бах, Вивалди, Масне, както и специално направената преработка за соло цигулка на произведението му „Архетип“, което е дирижирал за първи път в Лондон с Кралската филхармония. Програмата включва още фотоизложба „Историята на манастира” и представяне на млечни продукти от региона.