Гонят ансамбъл „Граово“ от залата за репетиции

Фолклорният ансамбъл „Граово“ остава без зала за репетиции. Общинският съвет в Перник не успя да събере необходимите 25 гласа, за да предостави за безвъзмездно ползване на ансамбъла част от помещение в 11-то основно училище „Елин Пелин“.

Докладната се внася за трети път в зала. При първото й разглеждане бе взето решение да се търси компромисен вариант, приемлив и за двете страни. На последната сесия стана ясно, че такъв вариант поне засега не е намерен. Въпреки това предложението бе подложено на гласуване, стигна се и до прегласуване, но съветниците така и не успяха да съберат необходимите за целта гласове.

Още през месец декември 2020 г. ансамбъл ”Граово” излезе с отворено писмо по проблема, адресирано до местната власт.

„Фолклорен ансамбъл „Граово” е с 67-годишна история, носител на орден „Кирил и Методий” II степен и е една от емблемите на гр. Перник. Ансамбълът активно участва във всички културни изяви на града ни и е носител на много отличия и награди от международни фолклорни фестивали. Ансамбълът ползва за своята подготовка зала, намираща се в 11-о ОУ ”Елин Пелин” от 15 години. Договорът за ползване на залата изтече през м. септември 2020 г. Залата е с отделен вход, което дава възможност да не се влиза в централната част на училището. Залата е изцяло е ремонтирана и пригодена за нуждите на ансамбъла от самите самодейци на ансамбъла. Часовете за репетиции са вечер, т.е. след учебните занятия в училището. Във ФА ”Граово” танцуват, пеят и свирят над 200 ученици, студенти и работници в различни възрастови групи. Голяма част от тези децата са бивши и настоящи ученици на това училище, което дава възможност безпроблемно и удобно да се придвижват, като се възползват от удобната локация на залата. Решение на Общински съвет да не подновяви договора за ползване на залата от ФА”Граово” автоматично поставя началото на края на неговото съществуване“, се посочваше в отвореното писмо.