Гордост! Златен дъжд от медали се изсипа над Дупница

Две момичета донесоха безспорна гордост и спортна слава за Дупница. Алисия Сусанина от СК “Патриот” стана световен шампион по кик-бокс, а Александра Георгиева от СК “Гладиатор” взе злато от Рига Оупън G2. С вицешампионски титли и медали се окичиха още кикбоксьорите Сашко Николов и Мартин Миладинов.

Треньорът на Патриотите Кирил Чакъров буквално взриви дупничани след като в емоционален пост във фейсбук написа “Честито, България! Честито, Дупница! За първи път в историята на кик-кокса в Дупница имаме световен шампион в лицето на Алисия Сусанина!”,  оповести Чакъров. Стана ясно още, че Сашко Николов и Мартин Миладинов са стигнали до големия финал и са се окичили с вицесветовни шампионски титли. За големия успех Чакъров благодари на треньорския щаб на Българската конфедерация по кик-бокс и Муай Тай, както и на спонсорите на отбора.

С това добрите новини за дупничани не свършиха. По същото време долетя вестта от Латвия за поредно злато, спечелено от таекоундистката Александра Георгиева. Тя се изкачи на призовото място в турнира Рига Оупън G2, при жените, до 49 кг.  Само ден преди това, състезателката на легендарния клуб “Гладиатор” спечели и сребро от Европейското за юноши и девойки.  “Днес Александра Георгиева от “Гладиатор” спечели златен медал при жените до 49кг на G2 турнира в Рига, Латвия. Алекс надигра убедително таекуондистки от Португалия и Великобритания, за да грабне златото. С този успех тя ще добави 20 точки към ранкинга си при жените”, съобщи председателят и старши треньор на клуба, Христо Михалчев.

През уикенда стана ясно още, че Ани Минкова е обявена за най-добър рефер на Световното първенство при жените на ринг. Това стана на специална церемония по награждаването в град Йезоло ди Лидо,  Италия, където се проведе Световно първенство по кик-бокс за кадети. Минкова е носителка на множество шампионски титли, като заедно със своя съпруг Кирил Чакъров е треньор в СК “Патриот”. Тя е в редиците на съдийския апарат на конфедерацията, а това бе нейното първо участие в Световно първенство като рефер, където получи международен лиценз клас Б.

Десетки фенове, приятели, близки и роднини се събраха, за да посрещнат успешните дупнишки състезатели по кик-бокс. Сълзи, прегръдки, много радост и възторг изпълниха Спортната зала, където към трофеите с отличия бе добавена шампионската купа и златен медал на Анелия Сусанина, както и сребърните медали на вицешампионите Мартин Миладинов и Сашко Николов.

“Изключително съм горд с постигнатите резултати на нашите златни момичета и момчета. Медалите им са плод на сериозни усилия и много работа от страна на спортистите, треньорите и клубовете, които седят зад тях. А резултатите са поредното доказателство, че в града ни спортът е на световно ниво”, заяви за “Вяра” кметът на Дупница инж. Методи Чимев. Припомняме, че само преди няколко дни, градоначалникът получи приза в категория “Развитие на спорта” за cредна община, в номинации за “Кмет на годината 2022”. Наградата му връчи служебният министър на спорта Весела Лечева. По време на награждаването М.Чимев изтъкна, че всяка година общината подпомага 21 клуба, в които са ангажирани над 1000 деца в различни видове спорт, като декларира, че финансовата помощ ще продължи в името на на националните и световни постижения, постигнати от местните състезатели.